“SVAKA VLAST SLUŠA OPORBU” Dodik kupio špijunske opreme za 7.3 milijuna maraka

Nakon potpisa 7,3 milijuna KM vrijednog ugovora za špijunsku opremu sa Izraelcima, Žurnal je od institucija tražio objašnjenja – odgovor nikada nije stigao. Detalji su strogo čuvana tajna, specifikacija hardvera, softvera i druge kupljene opreme također. Tko je na obuci za cyber akademiju i zbog čega je angažirana vojna kompanija – pitanja su bez službenog odgovora! Milorad Dodik, proruski predsjednik RS, javno se hvali da prisluškuje neistomišljenike, piše Žurnal.

“Malo smo se uvježbali, pa i mi njih sad slušamo. Ne slušaju samo oni nas. Znam ja šta oni pričaju. To nije bilo moguće prije samo pet-šest godina. Nisi smio pomisliti da slušaš američkog veleposlanika, a mi ga samo ‘kliknemo’. I mi znamo šta on radi. Mi smo država”, rekao je na jednom od predizbornih skupova SNSD-a Milorad Dodik, sada već predsjednik Republike Srpske.

Izjavio je ovo samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države otkrile da je, pred izbore 2018. godine, njegovu predizbornu kampanju tajno finansirao ruski oligarh Konstantin Malofejev. Međutim, nije to bila jedina takva izjava, jasno je, proruskog lidera na tlu Bosne i Hercegovine.

Dvije godine ranije, 20. svibnja:

„’Oćete da vam donesem snimke? Nema vlasti koja ne sluša oporbu, tako i mi vas slušamo. Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite“, izgovorio je Dodik, u to vrijeme član Predsjedništva BiH na sjednici Narodne skupštine RS.

Njegovim parapolicijskim i paraobavještajnim aktivnostima nikada se niko ozbiljno nije bavio. Tužiteljima to nije izgledalo kao udar na Ustav i zakone, na državu, imali su pametnijeg posla – slučajeve visoke korupcije i kriminala, između ostalog i Dodikovog, slagali su u ladice ili jednostavno žmireći odmarali oči. Dodikove pristalice oštrile su antizapadnu politiku i podgrijavale priču o navodnom bratstvu sa Rusijom.

Potpuno slobodan, već 8. studenog prošle godine, pisao je Žurnal, dogovorio je da mu izraelska kompanija „Elta Systems LTD“ isporuči softver za paraobavještajni rad, nazvan rješenjem za uspostavljanje cyber akademije – 7.322.628 KM!

Građani ovu ideju vodilju svakog totalitarnog sistema plaćaju na temelju „Memoranduma o razumijevanju broj: 01/1-012-2-1483-1/21 od 24. maja 2021. godine i Aneksa A i B koji je Vlada RS zaključila sa ‘Elta Systems’ Izrael u cilju uspostavljanja cyber akademije, koja će obučavati i osposobljavati kandidate za stjecanje znanja i vještina u oblasti cyber sigurnosti“.

Pregovarački postupak bez objave obavijesti javnosti proveo je Inovacijski centar Banja Luka, na čijem je čelu poslušnik režima – Drago Gverić. Ugovor će biti na snazi četiri godine.

Nakon potpisa milijunskog ugovora, Žurnal je od te iste Vlade, Ministarstva za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, kao i Inovacionog centra tražio objašnjenja sporne nabavke – odgovor nikada nitko od pobrojanih nije dostavio.

Memorandum potpisan sa Izraelcima strogo je čuvana tajna, specifikacija hardvera, softvera i druge opreme također. Tko je na obuci i zbog čega je angažirana vojna kompanija – javnost ne zna!

Međutim, sve što je tajno i sa prefiksom „para“ Dodiku je izuzetno bitno. Potvrdio je to i sastanak održan 15. rujna prošle godine.

„Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS Srđan Rajčević sastali su se danas sa izaslanstvom izraelske kompanije ‘Elta Systems’, koju su činili direktor sektora za marketing i poslovanje i predstavnik ove kompanije za Evropu Roi Šopošnik i direktor singapurskog odjeljenja ove kompanije Doron Кoen. Tema sastanka je pokretanje aktivnosti na uspostavljanju cyber akademije pod okriljem ‘Elta Systems’ u Banja Luci, na kojoj bi se školovali profili iz oblasti cyber bezbjednosti i odbrane“, objavili su mediji.

Dodik je pripremio i kamuflažu:

„S predstavnicima te respektabilne izraelske kompanije smo postigli dogovor o osnivanju akademije iz oblasti cyber bezbjednosti u RS. To je još jedan dokaz našeg opredjeljenja da u RS, u saradnji sa izraelskim stručnjacima, školujemo kadrove za budućnost, jer je pretpostavka da će već naredne godine ovoj industriji nedostajati preko milion izvšitelja iz oblasti.“

I dalje je otvoreno pitanje – je li “cyber akademija” paravan za osnivanje cyber obavještajnog sustavu, po ugledu na Rusiju na čelu sa Vladimirom Putnom, kojeg je Dodik, nedavno slaveći Dan RS, odlikovao za, između ostalog, ljubav prema RS. Istočnim Sarajevom defilirali su i “Noćni vukovi”, bajkera sa zadatkom da promoviraju Putinove ratne pohode, kao i one bratije sa Balkana koja ga podržava.

„Ministar za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Srđan Rajčević se u sklopu višednevne posjete Izraelu susreo sa Tamirom Pardom, bivšim direktorom izraelske obavještajne službe MOSAD i trenutnim predsjednikom uprave kompanije ‘XM Cyber’ koja se bavi kreiranjem sustava za kibernetičku odbranu i bezbjednost. Detalji razgovora nisu poznati. Tamir Pardo je dužnost direktora MOSAD-a preuzeo 2011. godine nakon Meira Dagana i obavljao je do 2016, kada ga je naslijedio sadašnji direktor Josi Koen. Pardo je poznat po uvođenju novih tehnologija u izraelski obavještajni sektor, kao i kreiranju MOSAD-ovog tehnološko-istraživačkog centra“, objavio je portal „Srpskainfo“ točno četiri mjeseca prije Dodikovog priznanja o nelegalnom prisluškivanju oporbe.

Stručnjak za sigurnost i profesor na Univerzitetu modernih znanosti u Mostaru Sandi Dizdarević 19. ožujka upozoravao je javnost na paraobavještajni rad i nabavke opreme za špijuniranje i kontrolu.

“Sada u BiH ‘iza zavjese’ imamo ofanzivne obavještajne i psihološko propagandne igre, s jedne i političke igre s druge strane. Obavještajne igre su pod paravanom. On ili oni su zapravo koordinatori koji preko različitih NVO, Instituta, visoko obrazovnih ustanova, pojedinaca unutar službenih sigurnosnih struktura imaju zadatak da naprave prodor i opstanak ruskog utjecaja u BiH, primarno u RS, a krajnji cilj je destabilizacija u BiH i stvaranje nezavisne RS.”

Materijalne dokaze o ovome imaju i zapadne obavještajne službe.

“Najopasniji pravac ruskog utjecaja je paraobavještajno djelovanje, koje se u ovom slučaju odvija preko jedne od visoko-obrazovnih institucija u Srbiji kojom rukovodi profesor marksizma, a koji danas trenutno predaje sociologiju, i njegovo kodno ime počinje sa R. Upravo preko tog fakulteta pod sporazumima o saradnji sa ruskim fakultetom ostvaruje se direktna veza kako u ideološkom i obavještajnom tako i ekonomsko-financijskom”, otkrio je Dizdarević i dodao da je “ta institucija pod direktnom kontrolom ruske vojno obavještajne službe“.

Nastavio je:

“Profesor sa kodnim imenom R. direktno je odgovoran ruskom kolegi V. F. Treća veza odvija se preko fakulteta u RS i visokopozicioniranih osoba sa tog fakulteta. Ono što je posebno zanimljivo u ovakvim modusima operandi paraobavještajnog djelovanja jesu izuzetno dobro osmišljeni paravani, pa tako recimo da napravim jednu paralelu između događaja u S. Makedoniji i BiH, tačnije RS. Ista firma instalirala je softversku opremu na jedan fakultet u S. Makedoniji koja je korištena u praćenju i prisluškivanju pristalica Zorana Zaeva. Takva ista oprema instalirana je i na jednom od fakulteta u RS, pod paravnom stvaranja predmeta i katedri za izučavanje cyber kriminaliteta. Radi se o veoma sofisticiranoj opremi ‘Elta Systems LTD’. Oprema ima izuzetne mogućnosti“.

A, taj fakultet, poznato je, je onaj za sigurnost i zaštitu kojim upravlja Dodikov obavještajac Predrag Ćeranić. Za Žurnal nije imao vremena prije blagdana. Kada su njegovoj tajnici rekli o čemu se radi, nastao je tajac pa je uslijedila kratka poruka:“Prenijeću mu“.

I nakon toga, već 20 dana – tajac.

Dizdarević je u medijima dodatno pojašnjavao:

“Unutar tih institucija pod paravanom ‘cyber akademije’ ostvaruju se nezakonite djelatnosti koje kao što je prisluškivanje, praćenje, ucjena, prijetnje, kompromitacije, do stvaranja mreža svojih informatora, saradnika, analitičara. Cljevi su višestruki, ostvariti rusku dominaciju, a to znači ostanak pojedinaca što duže na vlasti, to opet znači bogaćenje upravo tih pojedinaca, jer se preko njih u političkom smislu onemogućava dominacija druge strane a to je zapadni sustav, i njihove vrijednosti”, zaključio je.

Siguronosni stručnjaci koje je Žurnal kontaktirao, na pitanje zašto je Vlada za cilj imala da objavi informaciju o potpisivanju famozog memoranduma, odgovaraju – ono što se radi nelegalno, najlakše se „upakira“ u ugovore i memorandume.

Potvrdili su i Dizdarevićeve riječi – infrastruktura je izraelska, ali sve provode Rusi.

Dodikov proruski prijatelj, mađarski premijer Viktor Orban i izraelski „Elta Systems“ stari su poslovni partneri. Još 2020. godine mađarski „Aeromagazin“ prenio je da je u Ministarstvu odbrane Mađarske potpisan ugovor o nabavci izraelskih radara za potrebe mađarskih odbrambenih snaga. Ugovor su potpisali zapovjednik mađarskih oružanih snaga pukovnik Ferenc Korom i predsjednik i generalni direktor kompanije Rheinmetall Canada Inc. Stéphane Oehrli.

Radari koji sadrže tehnologiju obitelji radara tipa ELM-2084, koje je razvila i koje proizvodi izraelska tvrtka ELTA, zamijeniti će u mađarskoj vojsci stare sovjetske radare P-37, PRV-17 i ST-68UM koji su danas u upotrebi. Višenamjenski radari (M-MMR i F-MMR) u Mađarsku su dopremani ove godine, a na temelju Memoranduma o razumijevanju potpisanog između komesara mađarske Vlade Gáspára Marótha i predsjednika i generalnog direktora kompanije „Rheinmetall Canada Inc“.

Uz izraelske radare, Mađarska je imala i izraelski „Pegasus“. U siječnju ove godine „Deutsche Welle“ je pisao da vlade Poljske i Mađarske prisluškuju kritičare ovako nazvanim softverom. Prisluškivani u Mađarskoj odlučili su da tuže državu.

Szabolcs Panyi je u proljeće 2021. saznao da je na njegovom pametnom telefonu instaliran špijunski softver „Pegasus“.

„Znalo se da taj softver može mnogo više od običnog prisluškivanja i snimanja razgovora. On ima pristup svim podacima s telefona i može neprimjetno uključiti kameru i mikrofon. „Osjećao sam se kao da su mi provalili u stan ili ured, kao da su na sve strane tajno postavili mikrofone i kamere i da me prate i do kupaonice“, kazao je taj mađarski istraživački novinar.

U srpnju 2021. jedna međunarodna istraživačka mreža objavila je 50.000 telefonskih brojeva širom svijeta koji su obrađivani izraelskim Pegasusom „NSO Groupa“. U Mađarskoj je 300 brojeva elektronski praćeno, a špijunirani su novinari, odvjetnici, politički aktivisti, poduzetnici…

„Izraelska grupa ‘Israeli Aerospace Industries’ (IAI), grupa u čijem je sastavu ‘Elta systems LTD’, trenutno je u Trinidadu i Tobagu, u Nacionalnom centru za spajanje operacija (NOFC) obavlja obuke za cyber špijunski softver ‘Pegasus’“, tvrdila je liderka opozicije Kamla Persad-Bissessar, pitajući zašto to nije objavio ministar nacionalne sigurnosti Fitzgerald Hinds.

Pitala je i ko su osobe koje se obučavaju.

“U prijevodu to znači kako koristiti špijunski softver, zlonamjerni softver za praćenje i terorisanje građana naše zemlje koji poštuju zakon”, istaknula je, a potom i zaključila:„’Elta’ je privatna kompanija. Ovo nije dogovor između vlada. Vlada Trinidada i Tobaga, dakle, omogućava obuku privatne vojne kompanije koja je između ostalog specijalizirana za špijuniranje“.

Citirajući članak iz izraelskih novina pod naslovom „Izraelci iza najsofisticiranijeg programa praćenja u povijesti koji je ušao u Apple“, Persad-Bissessar je rekla da izraelska Vlada svoj softver za praćenje smatra ni manje ni više nego oružjem, čiji je izvoz pod nadzorom Ministarstva obrane.

NAJNOVIJE