SVETAC DŽENTLMEN Zaštitnik je pisaca i novinara

Franjo Saleški (François de Sales, Thorens-Glières, jugoistočna Francuska, 21. kolovoza 1567. – Lyon, 28. prosinca 1622.) – ženevski biskup, crkveni naučitelj i katolički svetac.

Radio je na povratku protestanata katolicizmu i bio je uspješan propovjednik. Poznat je i po svojim teološkim spisima, osobito o temama duhovnog vodstva i duhovne formacije. Najvažnije djelo mu je “Filotea” ili “Uvod u pobožni život”.

Rodio se 21. kolovoza 1567. u južnoj Francuskoj, u bogatoj plemićkoj obitelji. Studirao je pravo, a zatim i u teološke znanosti. Kasnije je zaređen za svećenika. Poslan je kao župnik u pokrajinu Chablais, južno od Ženevskog jezera, gdje je uznapredovao kalvinizam. Propovijedao je i gorljivo branio stavove katoličke vjere.

Kao ženevski biskup uspio je vratiti u katoličanstvo desetke tisuća ljudi. Zbog svoje osobnosti, visoke naobrazbe i jednostavnog života prozvan je “svecem džentlmenom”. Umro je 28. prosinca 1622. u Lyonu. Papa Aleksandar VII. proglasio ga je blaženim 8. siječnja 1661., a 8. travnja 1665. i svetim.

Papa Pio IX. ga je 1877. proglasio crkvenim naučiteljem. Zaštitnik je pisaca i novinara, gluhih osoba, odgojitelja i ispovjednika. Spomendan mu se slavi 24. siječnja.

NAJNOVIJE