SVETI ILIJA Zaštitnik Bosne i Hercegovine

Katolički vjernici danas slave svetkovinu svetog Ilije Proroka. Ilindan se češće slavi kod Hrvata u Bosni i Hercegovini nego kod Hrvata u Hrvatskoj.

Hrvati u Bosni i Hercegovini slave ga kao zaštitnika Bosne i Hercegovine. Korijeni tog sežu iz vremena kad je biskup fra Pavao Dragičević tražio je od Svete Stolice da se Sveti Ilija slavi kao zaštitnik bosanskog kraljevstva.

Sveta Stolica udovoljila je njegovom zahtjevu dokumentom od 26. kolovoza 1752. godine. Prema mišljenju biskupa mons. dr. Mile Bogovića, razlog papinskog odobrenja je taj što Svetog Iliju štuju i pravoslavci i muslimani.

Ilindan se u Hercegovini posebno slavi u župama Kruševo, Stolac, Veljaci te u samostalnoj kapelaniji Masna Luka – Polja. Patron je i župa Bosanski Brod, Čemerno, Doljani, Kandija, Korićani, Kiseljak, Rostovo, Solakova Kula, Zenica, Ularice, Turić, Bos. Grahovo, Glamoč, Liskovica…

Ilija je zaštitnik karmelićana i zrakoplovaca. Vjernici mu se utječu za zaštitu od vremenskih prirodnih nepogoda i od opasnosti od požara.

Ilija zapovijeda gromovima i kiši, pa se čak i naziva Ilija Gromovnik.

NAJNOVIJE