SVJEDOČENJE PAPAGAJA poslalo ubojicu na doživotnu robiju

Sud u Indiji osudio je dvojicu muškaraca na doživotnu robiju zbog počinjenog ubojstva i pljačke, u dobroj mjeri zahvaljujući papagaju koji se u trenutku zločina nalazio u kući.

Nilam Sharma, supruga glavnog urednika vodećeg indijskog lista Vidjaja Sharme, ubijena je u svojoj kući 20. veljače 2014. Nakon ubojstva, kuća je opljačkana, ali policija nije pronašla počinitelje sve dok papagaj, kućni ljubimac obitelji, nije počeo da vrišti ime Vidjajevog nećaka, prenosi RTS.

Vidjaj je postao sumnjičav kada je čuo krike papagaja i zatražio je od policije da ispita njegovog nećaka Ašu, koji je priznao da su on i njegov prijatelj Ronija Mesija počinili zločin.

Devet godina nakon ubojstva, specijalni sudac Mohamed Rašid osudio je obojicu optuženih na doživotni zatvor i izrekao novčanu kaznu od 72.000 rupija (874 dolara), na temelju Ašuovog priznanja i naknadno prikupljenih dokaza.

Prema informacijama do kojih je došao portal Indija danas, Vidjaj Sharma je tog kobnog dana kada mu je ubijena supruga bio sa sinom i ćerkom na vjenčanju, a žena Nilam je ostala kod kuće.

Kada se kasno uvečer vratio, u kući je zatekao tijelo žene i psa, kućnog ljubimca. Oboje su bili ubijeni oštrim predmetom.

Posle incidenta papagaj, kućni ljubimac porodice Šarma, prestao je da jede i pije vodu i nije se uopće oglašavao. To je Vidjaja navelo na pomisao da je papagaj bio svjedok ubojstva i da je možda prepoznao počinitelja.

Kada je počeo da navodi jedno po jedno ime pred papagajem, ptica se uznemirila kada je čula nećakovo ime i počela da vrišti „Ašu, Ašu“. Papagaj je čak i pred policijom imao istu reakciju na Ašuovo ime, stoji u policijskom izvješću.

Nivedita Šarma, kćerka ubijene Nilame, rekla je za Indija danas da je Ašu često dolazio u njihovu kuću i boravio kod njih. Znao je gdje se čuva novac i nakit u kući i planirao je pljačku, tvrdi Nivedita.

On je tijekom upada u kuću psa nožem izbo devet, a Nilamu 14 puta.

„Svjedočenje“ papagaja se spominje u cijelom slučaju, ali nije uneseno u dokazni materijal, jer zakon ne predviđa takvu mogućnost.

Nivedita Sharma kaže da je ptica uginula šest mjeseci nakon incidenta. Vidžaj Šarma je preminuo 14. studenog 2020, tijekom pandemije kovida 19.

„Moj otac je želio da Ašu bude najstrože kažnjen, cijela obitelj bi podnijela zahtjev Vrhovnom sudu da ga osudi na smrt“, naglašava kćerka ubijene.

NAJNOVIJE