SVJETSKA ZDRAVSTVENA upozorila da neplodnost pogađa svaki šesti par

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako neplodnost pogađa svaki šesti par u svijetu.

U najbogatijim zemljama neplodnost pogađa 17,8% parova, dok u zemljama nižeg i srednjeg stupnja razvoja taj udio iznosi 16,5%.

Podaci WHO-a se temelje na istraživanjima provedenima od 1990. do 2021. godine.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, neplodnost je definirana kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon najmanje godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Neki stručnjaci u širu definiciju uključuju i nemogućnost začeća nakon 6 mjeseci u žena starijih od 35 godina, ali i mogućnost začeća, ali nemogućnost iznošenja trudnoće zbog spontanih pobačaja.

Primarna neplodnost se dijagnosticira ako žena nikad nije imala dovršenu trudnoću, a sekundarna neplodnost označava nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće. Subfertilitet označava smanjenu plodnost – ako par postiže trudnoću nakon dužeg razdoblja nego je to slučaj s parom uredne plodnosti.

Nakon 12 mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa, 85-90% parova će začeti i to najvjerojatnije u prvim mjesecima pokušavanja. Ostalih 10-15% neće, a upravo to je brojka učestalosti neplodnosti u svijetu.

10-15% parova je neplodno ili ima problem sa subfertilitetom. Općenito se može reći da je učestalost neplodnosti danas u porastu, a veliku ulogu u tome ima unaprijeđena dijagnostika i terapija te činjenica da sve više parova zbog sumnje na taj problem traži liječničku pomoć.

Međutim, ne može se osporiti ni činjenica da nezdrav način života i loše navike značajno utječu na opće, a time i na reproduktivno zdravlje pojedinca, kako žena, tako i muškaraca. Sve to zajedno pridonosi tome da se danas sve više parova bori s ovom dijagnozom.

NAJNOVIJE