Svjetski dan osoba s poteškoćama ustanovljen je 1992.

Svjetski dan osoba s poteškoćama obilježava se 3. prosinca svake godine s ciljem promicanja svijesti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom te poticanja njihovog uključivanja i jednakosti u svim aspektima društva. Ovaj dan je prilika da se ukaže na prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom te da se istakne važnost stvaranja inkluzivnog i pristupačnog društva za sve.

Ustanovljen 1992.

Svjetski dan osoba s poteškoćama ustanovljen je od strane Ujedinjenih naroda 1992. godine. Ovaj dan je postao ključni datum za podizanje svijesti o pravima, dobrobiti i dostojanstvu osoba s invaliditetom, kao i za osvještavanje javnosti o prednostima integracije osoba s invaliditetom u svaki aspekt političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Svake godine Svjetski dan osoba s poteškoćama ima određenu temu koja je usmjerena na različite aspekte života osoba s invaliditetom. Tema se bira kako bi se istaknuli specifični izazovi i prilike te kako bi se potaknula akcija za prevladavanje prepreka s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. Obilježavanje ovog dana uključuje niz aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje razumijevanja javnosti o pitanjima invaliditeta i poticanje podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom. To uključuje edukativne događaje, radionice, simpozije, kampanje na društvenim mrežama, kulturne događaje i umjetničke izložbe.

Važnost inkluzije

Centralna poruka ovog dana je važnost izgradnje inkluzivnog društva koje prihvaća sve svoje članove bez obzira na njihove fizičke ili mentalne sposobnosti. To podrazumijeva pristupačnost u fizičkom smislu, kao što su pristupačni javni prostori i transport, ali i u smislu pristupa obrazovanju, zaposlenju i društvenim aktivnostima. Svjetski dan osoba s poteškoćama ima značajan globalni utjecaj, potičući vlade, organizacije i pojedince širom svijeta na akciju i promjene u pristupu prema osobama s invaliditetom. Nastoji se osigurati da osobe s invaliditetom imaju jednake prilike i mogućnosti da u potpunosti sudjeluju u društvu. Svjetski dan osoba s poteškoćama je važan podsjetnik da je inkluzija i jednakost za osobe s invaliditetom ključna za ostvarivanje održivog i pravednog društva. Ovaj dan nas poziva na akciju i solidarnost, s ciljem stvaranja svijeta u kojem svi imaju jednake prilike i mogu živjeti bez diskriminacije.

NAJNOVIJE