Tajnoviti osnivač Super Sport kladionice iz Širokog Brijega kupio najskuplju vilu u Zagrebu. Ovo su sve njegove luksuzne nekretnine

Nedavno je objavljeno kako bi lanac kladionica Super Sport do kraja godine trebao biti prodan britanskoj Entain Grupi za nevjerojatnih 920 milijuna eura. Takva, za Hrvatsku, nezapamćena transakcija bacila je fokus javnosti na osnivača Super Sporta i jednog od najbogatijih Hrvata, Danku Ćorića, piše Telegram.

Iako je taj poduzetni Hercegovac rođen u Širokom Brijegu tvrtku prije tri godine prodao češkim investitorima, i dalje je u njoj prisutan putem manjinskog udjela te kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora. O Ćorićevom životu javnost ne zna gotovo ništa – na internetu primjerice čak nema ni njegove slike – no Telegram doznaje da je prije nekoliko godina počeo kupovati vrijedne nekretnine po Hrvatskoj. Poznato je da je 2019. postao vlasnik dubrovačkih Hotela Maestral koje je kupio putem svoje tvrtke PND Strategija 2019., za 153.5 milijuna kuna.

Dubrovački hotel Maestral

Telegram pak sada otkriva kako tajanstveni biznismen u sklopu svog nekretninskog carstva u vlasništvu ima i iznimno vrijedne nekretnine u Zagrebu, na elitnim lokacijama. Samo lani, doznajemo, kupio je dvije kuće u razmaku od mjesec dana. Među njima je i vjerojatno najskuplja vila u Zagrebu, čija se prodaja ranije najavljivala u medijima. Kupljena je, provjerili smo, za vrtoglavih 135 milijuna kuna.

Vila s imanjem na Tuškancu


Riječ je o čuvenoj vili na adresi Tuškanac 100 koja je dio velikog imanja koje graniči s parkom Cmrok. Imanje od 33.247 metara kvadratnih sadržava dvije kuće, garažu, stambenu zgradu s garažom, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju, gostinsku kuću, tenisko igralište, dvorište, livadu, vinograd (4.917 metara kvadratnih), voćnjak (4.707 metara kvadratnih) te šumu (5.146 metara kvadratnih).

Vila je zaštićena kao spomenik kulture. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode na svojim stranicama navodi kako je jednokatni bidermajerski ljetnikovac sagrađen u razdoblju od 1826. do 1829. godine., najvjerojatnije, prema projektu Bartola Felbingera. “Kompleks kurije na Tuškancu 100, koji se po posjedniku Antunu Czappanu naziva ‘Capanikom’, do danas je očuvao povijesnu matricu primjernog majura s uzornim gospodarstvom”, navode iz Zavoda.

Kao vlasnica vile navedena je Ćorićeva supruga Lidija Ćorić. Kupoprodajni ugovor do kojeg smo došli pokazuje kako je ona parcelu od Josipa Kordića kupila 26. studenoga prošle godine za vrtoglavih 135 milijuna kuna. Kordić je poznat kao vlasnik i graditelj Eurotowera u Zagrebu, osnivač tvrtke Hidrocommerce i prvog trgovačkog centra u Hrvatskoj, Mercatonea. Inače, Grad Zagreb je imao pravo prvokupa tog imanja, ali ga nije iskoristio.

U sklopu imanja nalazi se i nepokretno zaštićeno kulturno dobro Grada Zagreba – Vrt Capanik. U stručnom radu naziva “Vrtovi i perivoji Grada Zagreba u prvoj polovici 19. stoljeća” autorica Filomena Horvatić ističe kako je taj “gospodski perivoj engleskog tipa s ribnjakom” svojim bogatstvom i maštovitošću vrlo važan reprezentativni primjer vrtne umjetnosti u Zagrebu.

Tri nekretnine u rasponu od dva kilometra

Pola kilometra sjeverno od Tuškanca 100 nalazi se još jedna nekretnina Ćorićevih, na Naumovcu. Riječ je o kući površine 157 kvadrata s dvorištem od 695 metara kvadratnih. Čorićevi su je kupili 22. listopada 2021., dakle tek mjesec dana prije one na Tuškancu. Fotografije koje smo snimili prošli tjedan pokazuju kako je riječ o ruševnoj kući kojoj tek slijedi temeljita obnova. Odnosno, potencijalno, rušenje i izgradnja nove zgrade.

Točno kilometar i pol zračne linije južno od te nove nekretnine, obitelj Ćorić posjeduje i jednu na Krležinom Gvozdu. Riječ je o vili na atraktivnoj lokaciji sagrađenoj 1930. godine.

Kupoprodajni ugovor pokazuje kako su tu vilu Danko i Linda Ćorić, koji su upisani kao zajednički vlasnici, kupili 2014. od sudskog vještaka Vladimira Ormuža za 3.150.000 eura. Ormuž je prije toga nekretninu ponudio Gradu Zagrebu koji je imao pravo prvokupa, ali ga je i tu odbio iskoristiti.

Nekretninsko carstvo

No to je tek manji dio njihovih nekretnina. Tako je Telegram otkrio da samo u Zagrebu Danko Ćorić ima dvosobni stan površine 55.70 m2 u Miramarskoj ulici te dvosobni stan površine 48.11 metara kvadratnih u Novoj cesti 171.

U zgradi u Krčkoj ulici posjeduje čak tri stana površine 101.50, 126.58 te 140.48 metara kvadratnih. Na Trgu Ivana Kukuljevića Ćorićeva supruga je vlasnica dvosobnog stana s neodređenim omjerom. Ona u Ilici ima i dvije kuće s okućnicama. Ćorići u Zagrebu posjeduju i jedan lokal te garažu.

U Svetoj Nedelji imaju dvije kuće, a u Zadru stan i četiri stambene zgrade (svaka je nešto veća od 100 metara kvadratnih). Također su suvlasnici jedne stambene zgrade s neodređenim omjerom. Imaju i niz oranica, pašnjaka i livada, većinom kod Zadra.

NAJNOVIJE