TERORISTIČKO UDRUŽIVANJE Braća iz BiH s džihadistima planirala napad na sudionike bečkog Pridea

Austrijski mediji objavili su danas nova saznanja o trojici mladića za koje se sumnja da su planirali napad na bečki Pride. Napad je planiran za 17. lipnja, a informacije ponovno stižu iz drugih europskih zemalja. Tamošnje vlasti uspjele su zaplijeniti mobitel od osumnjičenog džihadista, na kojem su istražitelji pronašli povijest razgovora s optuženim. Jedan od njih navodno je komunicirao o planiranom napadu u Beču na “gay paradi”.

Navodi se da je izjavio da je sudionike događaja htio pregaziti autom ili ih napasti noževima. U istragama koje se vode protiv 15-godišnjeg bečkog Čečena te 18 i 20-godišnje braće Bosanaca iz St. Pöltena, ovo je prva konkretna naznaka planiranog napada. Do sada je na mobitelima njih trojice pronađena propaganda IS-a, koju je navodno najmlađi od optuženih napravio sam. On je navodno osnovao i “teroristički kanal” te je dobio nekoliko uputa za izradu bombi, piše Kroativ.

Osumnjičeni islamist koji živi u inozemstvu, čiji je mobitel sada otkrio dodatne detalje, navodno je imao kontakt s braćom St. Pölten putem različitih platformi društvenih medija. U proljeće 2023. navodno je došlo do komunikacije sa stranim osumnjičenim džihadistom o planiranom napadu u Beču, točnije na “gay paradi”.

18-godišnji brat koji je rodom iz BIH, razgovarao je s najmanje dvojicom osumnjičenih pristaša IS-a izvan Austrije, razgovarajući o planovima za napad na bečku “Paradu ponosa” i izgledima za kupnju “AK-47” i velikog noža. Navodno ga je njegov stariji brat “barem psihički podržavao”.

U izvješću agencije za deradikalizaciju “Derad” od sredine listopada stoji da se braća “trude učiniti sve kako treba”. U slučaju mlađeg od njih dvojice, “stvarna radikalizacija u smislu ukorijenjenih ekstremističkih stavova ili obrazaca ponašanja nije se mogla utvrditi na temelju prethodnih razgovora”.

No, istražitelji su pronašli i nešto na mobitelu mladića, koji je u vrijeme bečke Povorke ponosa imao samo 14 godina, što ukazuje da se mladić radikalizirao. Navodno je kreirao i uređivao propagandni materijal koji promiče terorizam, te je koristio chat grupu za prikupljanje sredstava za kupnju oružja za provinciju Islamska država Khorasan (ISKP). Mladić je navodno i izjavio da se želi pridružiti ISKP-u u Afganistanu što prije.

O navodnim planovima napada prvi put se doznalo dan nakon Povorke ponosa, kada je Uprava za državnu sigurnost i obavještajno djelovanje (DSN) na žurno sazvanoj konferenciji za novinare izvijestila javnost da je osujetila napad i izvršila više pretresa kuća osumnjičenih. DSN je o trojici osumnjičenih obavijestila strana partnerska služba. Istražitelji su u do sada poznatim chatovima pronašli terorističku propagandu, ali navodno ništa u vezi s “Prideom”. Trojica mladića terete se za terorističko udruživanje u vezi s navodnim planovima napada.

NAJNOVIJE