TKO JE BIO u Mariupolju, Putin ili njegov dvojnik?


Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj te bi to bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su u nedjelju ruski državni mediji.

No, nakon ovog posjeta opet su se proširile teorije zavjere da ruski lider možda koristi tim dvojnika za javne nastupe, pri čemu kritičari ističu posebno jedan dio tijela – njegove uši.

Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, na Telegramu je naveo da je “Putin ili jedan od njegovih dvojnika” posjetio okupiranu regiju, piše N1.

Članak je objavio The Washington Post, no kasnije ga je ažurirao uklonivši sumnje da je u Mariupolju zapravo bio Putinov dvojnik. Međutim, Post nije prva publikacija koja spominje mogućnost da Putin ima dvojnika, a sada je o tome pisao i Business Insider.

Iako ove tvrdnje zvuče suludo, postoje određeni elemnti istine u njima. Naime, javne osobe doista ponekad znaju koristiti dvojnike na međunarodnoj sceni, a može ih se identificirati prema određenim mjerama njihovih ušiju.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general-bojnik Kirilo Budanov nedavno je u intervjuu za Daily Mail naveo da Putin koristi tim dvojnika kako bi prikrio gubitak kontrole u Kremlju. Dvojnici su, rekao je Budanov, prije zamjenjivali Putina samo u posebnim prilikama, ali od invazije na Ukrajinu postali su uobičajena praksa.

“Znamo konkretno za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali ne znamo koliko ih je ukupno. Svi dvojnici su bili na plastičnim operacijama kako bi sličili Putinu“, rekao je Budanov za list u listopadu.

“Jedna stvar koja ih uvijek oda je visina, što je uočljivo i na snimkama i na fotografijama. Također, tu je i gestikulacija, govor tijela te ušne resice koje su jedinstvene u svake osobe”, dodao je.

Britanski portal The Week izvijestio je da je Putin visok oko 1,70 metara. Što se tiče ušnih resica, treba napomenuti da su forenzičari još od 1950-ih koristili mjerenja ušiju za identifikaciju osumnjičenih, a uši identificirane softverom mogle biti još bolji identifikator od otisaka prstiju.

“Kako starite, vaše se uho ne mijenja – samo postaje veće”, rekao je za BBC Mark Nixon, stručnjak za računalni vid na Sveučilištu Southampton i vodeći istraživač u prepoznavanju uha.

Napredak u 3D tehnologiji skeniranja omogućuje identifikaciju nekoga, čak i iz nejasne slike, mjerenjem udaljenosti od resice do dvije točke na gornjem rubu uha, s 99,6% točnosti u samo 0,02 milisekunde, izvijestio je BBC u 2017.

NAJNOVIJE