Tko je Ebrahim Raisi, predsjednik koji je poginuo u padu helikoptera

Iranski državni mediji potvrdili su smrt predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana nakon pada helikoptera u iranskoj planinskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, javlja CNN.

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbajdžanu.

“Predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova i svi putnici u helikopteru poginuli su u nesreći”, rekao je neimenovani viši dužnosnik za Reuters. Iranska vlada sazvala je hitni sastanak, prenosi iranska novinska agenciji IRNA.

Olupinu pronašao turski dron

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija. Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

Vrijeme je moglo igrati ključnu ulogu u padu helikoptera koji je ubio iranskog predsjednika, rekao je vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton. “Imate maglu, imate kišu, imate niske temperature”, kazao je. Istaknuo je i da Iran živi pod sankcijama te koristi staru opremu za prijevoz svojih visokih čelnika. “Pitanje je je li helikopter ispravno održavan ili ne.”

Druga dva helikoptera stigla na odredište

Helikopter se srušio po povratku s granice s Azerbajdžanom, gdje je Raisi svečano otvorio branu s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom.

Raisijev helikopter bio je jedan od triju koja su putovala u njegovu konvoju, a s njim su u letjelici bili iranski ministar vanjskih poslova Amir Abdollahian, guverner iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan Malek Rahmati i drugi dužnosnici. Druga dva helikoptera sigurno su stigla na svoje odredište.

Iako je prvo objavljeno da je došlo do incidenta zbog kojeg je predsjednikov helikopter morao prisilno sletjeti, neimenovani iranski dužnosnik kazao je kasnije Reutersu da je došlo do pada helikoptera.

Tko je Ebrahim Raisi

Ekstremistički šijitski klerik predsjednik Ebrahim Raisi (63) jedna je od najomraženijih osoba u Iranu. O njemu najbolje govori nadimak “Mesar iz Teherana” koji je dobio zbog svoje okrutnosti i sudjelovanja u ubojstvima tisuća Iranaca. Po svjedočenju brojnih građana, Ebrahim Raisi je sasvim sigurno jedna od najmračnijih figura novije iranske povijesti.

Unatoč tome, tog su tvrdolinijaša mnogi spominjali kao predestiniranog nasljednika vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Khameneija. Više o poginulom iranskom predsjedniku pročitajte ovdje.

NAJNOVIJE