Tko preuzima čuvenu mesnicu u kojoj HDZ-ovi moćnici novcem građana godinama kupuju tone kulena?

Glasovita Mesnica As iz Županje, glavni opskrbljivač kulenima dijela HDZ-ovih dužnosnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od 31. prosinca 2022. godine vodi se pod statusom ”neaktivan, izbrisan”. Tako stoji na stranicama Fine. Isti podatak moguće je pronaći i na stranicama Obrtnog registra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ondje piše kako je taj obrt s radom započeo 19. siječnja 1994., a prestaje 31. prosinca 2022., dakle nakon 28 godina postojanja, piše Telegram.

Omiljena mesnica, odakle su se naveliko krčmili kulenovi, a u čemu je prednjačio donedavni, dugogodišnji gradonačelnik Županje, HDZ-ov Davor Miličević, sada pročelnik za pravne poslove Vukovarsko-srijemske županije, koji ih je za potrebe reprezentacije znao kupiti i po tonu godišnje, čini se, samo će promijeniti formalnog vlasnika.

Dosadašnji Ilija Jelović, odlazi u mirovinu i zatvara obrt. No, u Županji se naveliko govori kao će Mesnicu As kupiti Zoran Đoić, vlasnik dimnjačarskog obrta, prijatelj bivšeg gradonačelnika Miličevića. Đoić, kojeg zbog zanimanja kojim se bavi zovu Čađo, nije bio raspoložen za razgovor.

Na upit Telegrama kupuje li Mesnicu As, u početku je rekao da odluku još nije donio, ali da razmišlja o kupovini, a kad je zatražio da se ponovno predstavimo i kad je shvatio s kim razgovara, naglo je promijenio ton: “Što vas novinare to zanima? Mesnica je privatno vlasništvo. Hvala, doviđenja”, rekao je i prekinuo razgovor.

Sugovornici s kojima smo razgovarali u Županji kažu kako ne vjeruju da bi Đoić mogao stvarno kupiti Mesnicu As. Navode da Poreznoj upravi po osnovu naknade za koncesije duguje oko 36.000 kuna. Taj podatak objavljen je i na ”listi srama” Porezne uprave.

No, Đoić se uz dimnjačarstvo i ranije bavio poslovima sa suhomesnatim proizvodima. Sredinom 2013. u Vinkovcima je otvorio prodavaonicu Lana, koja se reklamirala ponudom prirodnih sokova, domaće rakije, vina, kulena, čvaraka, kobasica, slanine.

Kulen je kupovalo i Ministarstvo u vrijeme Žalac

Đoić je na otvorenju rekao kako će prodavaonicu voditi njegova kći Ana, pohvalivši se da je ”sigurno jedina trgovkinja od Zagreba do Iloka, završena dimnjačarka”. Ali, trajalo je kratko, posao je propao i trgovina otvorena s ciljem da prodaje sve što ”naš poljoprivrednik proizvodi i čime se Slavonija ponosi”, brzo je stavila ključ u bravu.

Iako je Mesnica As imala dobre stalne kupce, županiju, gradove i općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i njihove tvrtke, a kupac kulena bilo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme Gabrijele Žalac, Mesnica As završila je 2021. s gubitkom od 392.929 kuna.

Župan dijelio pakete suhomesnatih proizvoda

Kakav će biti poslovni rezultat u 2022. vidjet će se nakon podvlačenja crte, no vukovarsko-srijemski župan, HDZ-ov Damir Dekanić, mogao bi pomoći da gubitak bude manji ili da ga uopće ne bude.

On je nastavio tradiciju svog sadašnjeg pročelnika, bivšeg gradonačelnika Županje Miličevića (javni je pogovor da je Miličević suvlasnik Mesnice As) pa je, kako smo nedavno pisali, na sjednici koordinacije gradonačelnika i općinskih načelnika podijelio 31 paket suhomesnatih proizvoda spomenute mesnice, a potom još 37 svim vijećnicima županijske skupštine.

Nije odgovorio na Telegramov upit koliko je u 2022. pazario s Mesnicom As.

Omiljeno sastajalište HDZ-ovaca u Županiji

Bit će zanimljivo pratiti što će se događati s omiljenom mesnicom lokalnih HDZ-ovaca i tko će je na kraju kupiti. Kada je dosadašnji vlasnik Ilija Jelović za potrebe Mesnice As 2019. podizao kredit od 195.000 eura, jamac mu je bio gradonačelnik Miličević, pa je pod hipoteku stavio svoj stan i poslovni prostor. To je bio još jedan dokaz onima koji tvrde da je Miličević tajni suvlasnik Mesnice As.

Zanimljivo, upravo je Mesnica As bila omiljeno sastajalište HDZ-ovaca u Županiji, a toliko im je prirasla srcu da su ondje, u vrijeme parlamentarnih i lokalnih izbora imali svoj izborni stožer. Upravo u Mesnici As, uz kulen, kobasice i slaninu, čekali su se rezultati izbora.

Dok je na čelu Županje do prošlih lokalnih izbora bio Miličević, Mesnica As za 30.000 kuna godišnje iznajmljivala je skladišni prostor Gradu Županji. Nova vlast u Županji na čelu s Damirom Juzbašićem raskinula je taj ugovor, a Mesnica As pokušala je cijenu najma podići s 30.000 na 45.000 kuna godišnje.

NAJNOVIJE