TOPLOTNI UDAR STIŽE U BIH I HRVATSKU Za Ivandan pakleno, 36 u hladu

Dok je toplotni udar zahvatio više europskih zemalja, u BiH i Hrvatsku tek dolazi. Prema prognozama federalnih meteorologa službene temperature će narednih dana dosezati do 36 stupnjeva, što znači da će građani mjeriti i četrdeset.

U utorak, 21.06.2022., u jutarnjim satima se očekuju prolazni lokalni pljuskovi sa grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Kasnije lokalnih pljuskova može biti u središnjim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 Celzija, na jugu zemlje do 21 stupanj. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 stupnja, na jugu zemlje do 34 Celzija.

U srijedu, 22.06.2022., preovladavaće pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u središnjim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 Celzija, na jugu zemlje do 22 stupnja. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 Celzija.

U četvrtak, 23.06.2022., prognozira se porast naoblake u Bosni koja će donijeti nestabilnost i usloviti u drugoj polovini dana lokalne pljuskove i grmljavinu. Sunčanije i bez padavina u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20 Celzija, na jugu zemlje do 23 stupnja. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32 stupnja, na jugu zemlje do 36 Celzija.

I Hrvatski meteorolozi upozoravaju na velike vrućine.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima – samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološko zavod RH – upozorenje na toplinske valove.

Pri Ministarstvu zdravstva RH izrađen je Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, a koji uključuje potrebne postupke za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala, ali i preporuke za smanjenje rizika kako za pojedince, tako i u institucionalnim uvjetima.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske za ponedjeljak(danas), tjedan počinje pretežno sunčanim vremenom, a u većini krajeva bit će i vruće, ponegdje s najvišom dnevnom temperaturom do 34 stupnjeva Celzijusovih.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Posebno se upozorava da se djecu i životinje ne smije ostavljati u parkiranom vozilu.

NAJNOVIJE