TRADICIJA NA STOLU Jedni joj dodaju jogurt, drugi maslo i jogurt, treći sir i maslo, no baza je jedna

Tradicionalno jelo od kukuruznog brašna u Hercegovini se naziva kratko – pura. Priprema se od kukuruznog brašna (krupice). Nekada se kukuruz mlio u vodenicama, te se ponegdje i danas može naći pokoja mlinica i domaće brašno, no većinom se u trgovinama kupuje kukuruzna krupica.

I premda se pura u cijeloj Hercegovini kuha jednako, način na koji se ona začinjava je različit.

U zapadnoj Hercegovini jede se lučnica ili kaša. Na tavi se uprži masla i suhog mesa(obično šarene slanine), pa se ulije jogurta i bijelog luka i začinjava pura. Kaša se spravlja na način da se tijekom kuhanja pure odlije dio ključale smjese, te se doda bijelog luka, i opet na tavu u kojoj se upržilo suha mesa i masla.

U Prozor-Rami pura se prelije maslom ili jogurtom, ili i jednim i drugim. Najčešće se jela sama, nekada bi se dodavali i čvarci.

U Stocu se prvi tanjur pure jede preliven maslom i posut suhim sirom, a drugi jogurtom…

Pura se skuha vrlo lako. Ona kupovna za par minuta, a domaća ipak malo duže. Iskusna domaćica objasnila je cijeli postupak:

Temeljni sastojci:

400 grama kukuruznog brašna

800 ml vode

sol

Priprema:

1. Zagrijati vodu do vrenja u dubokom loncu, dodati sol.

2. Dodati kukuruzno brašno (krupicu)u vruću vodu umjerenim sipanjem, dobro promješati smjesu i nastaviti s mješanjem dok se pura ne zgusne.

3. Smanjiti nanajnižu teperaturu pa uz rodivito mješanje nastaviti kuhati dok se smjesna ne počne odvajati od dna posude.

NAJNOVIJE