Transseksualci mogu biti krsni i vjenčani kumovi i mogu biti i sami kršteni

Transseksualci mogu biti krsni i vjenčani kumovi i mogu biti i sami kršteni, objavio je u srijedu Vatikan, odgovarajući na pitanja biskupa. Dikasterij za nauk vjere nije jasno odgovorio na pitanje mogu li istospolni parovi krstiti posvojeno dijete ili dijete koje je rodila surogat majka.

Biskup Jose Negri iz Santo Amara u Brazilu poslao je u srpnju tom vatikanskom tijelu šest pitanja o LGBT osobama i njihovu sudjelovanju u sakramentima krštenja i braka. Pitanja i odgovori Tri stranice pitanja i odgovora potpisao je čelnik dikasterija, argentinski kardinal Víctor Manuel Fernandez, a odobrio ih je papa Franjo 31. listopada. Objavljeni su u srijedu na portalu dikasterija na talijanskom jeziku, piše Hina.

Odgovarajući na pitanje mogu li transseksualci biti kršteni, dikasterij je odgovorio da bi mogli pod određenim uvjetima i ako “ne postoji rizik od javnog skandala ili zbunjivanja vjernika”.

Pastoralno mudar svećenik Dikasterij je također odgovorio da transseksualci mogu biti krsni kumovi uz diskreciju lokalnog svećenika te vjenčani kumovi, ali lokalni svećenik treba pri odluci biti “pastoralno mudar”. Osoba u istospolnoj vezi mogla bi biti vjenčani kum, odgovorio je dikasterij, pozivajući se na kanonsko pravo koje to ne zabranjuje.

Odgovor je manje jasan kad je riječ o osobama u istospolnim vezama i njihovoj ulozi u krštenjima. Brazilski biskup je pitao i može li istospolni par koji je posvojio dijete ili ga dobio uz pomoć surogat majke to dijete krstiti. Dikasterij je odgovorio da u tom slučaju mora postojati “dobro utemeljena nada da će dijete biti obrazovano u katoličkoj vjeri”. Jednako je nejasan odgovor i na pitanje može li osoba u istospolnoj vezi biti krsni kum. Odgovoreno je da ta osoba mora “voditi život u skladu s vjerom”.

NAJNOVIJE