TREBA BITI JASNA KO EVANĐELJE Komunikacija je više od posla, to je poziv

Papa Franjo primio je 18. lipnja u Vatikanu predstavnike Družbe svetoga Pavla, okupljene ovih dana na generalnom kapitulu, te tim „apostolima komunikacije“ napomenuo da današnjim medijima često nedostaje poštenja; to nije samo profesija nego i poziv, prenosi Informativna katolička agencija talijanski Vatican News.

Komunikaciju „čistu“, jasnu poput stranice Evanđelja, vjerodostojnu te stoga svjetlosnim godinama udaljenu od dezinformacija lažnih vijesti koje danas uzimaju maha – takvu komunikaciju želi papa Franjo i traži od onih koji ju, posebno u Crkvi, svakodnevno žive kao poslanje, ostvarivanje karizme, odnosno od članov Pavlove obitelji (Famiglia paolina) koje on naziva „apostolima komunikacije“.

Kao što se često događa, Papa je i ovaj put, okupljenima uručio unaprijed pripremljeni govor, te im se obratio ulazeći dublje u neke misli. Komunikacija je jedna od stvari koja je više od profesije, to je poziv. To je i don Alberione želio istaknuti u raznim, takozvanim, Pavlovim obiteljima. Komunicirati na čist način. Vi imate poziv da komunicirate na čist, evanđeoski način.

Međutim, sadašnji je scenarij često suprotan – neprobavljiv, prljav, nečist obrok. Iskrivljavanje kao što se događa u priči o Crvenkapici koja, primijetio je Papa ironično, prelazeći s jedne komunikacije na drugu, započinje s vukom koji želi pojesti Crvenkapicu, a završava s Crvenkapicom i njezinom bakom kako jedu vuka.

Ako uzmemo današnje medije; nedostaje čistoće, nedostaje poštenja, nedostaje cjelovitosti. Na dnevnom su redu dezinformacije; kaže se jedna stvar, ali se skriju mnoge druge. Moramo učiniti da se u našem priopćivanju vjere to ne događa, da komunikacija dolazi upravo iz zvanja, iz evanđelja, čista, jasna, posvjedočena vlastitim životom, poručio je Papa.

Dobro je da među vama ima profesionalnih komunikatora, ali, prije profesije, to je zvanje, a zvanje ti daje identitet. To je ona vrsta identiteta kao što se događa proroku Davidu kojega Bog poziva iz stada, ali ga podsjeća odakle je došao.

Ne zaboravi stado, da te ne bi obuzela taština i napunila ti glavu jer si važan, jer si došao do monsinjora, kardinala… To ničemu ne služi. Potrebna je čistoća, odnosno odakle dolazim, stvarnost. Učinite da vaš život bude upravo komunikacija vašega zvanja, da nitko od vas ne treba skrivati svoj identitet zvanja, rekao je papa Franjo.

U govoru pak napisanom za tu prigodu, zamolio je, među ostalim, sve grane Pavlove obitelji da nastave s naukom blaženoga Giacoma Alberionea, vrjednujući što više sredstva komunikacije. Citirajući encikliku ‘Redemptoris missio’, svetoga Ivana Pavla II., primijetio je kako doista nije dovoljno rabiti sredstva komunikacije za širenje kršćanske poruke i učiteljstva Crkve; potrebno je integrirati samu poruku u novu kulturu koju je stvorila moderna komunikacija. Kultura koja se rađa, čak i prije sadržaja, iz same činjenice da postoje novi načini komuniciranja s novim jezicima, novim tehnikama i novim psihološkim ponašanjem.

NAJNOVIJE