TREĆI NAJVEĆI Einstein je stajao na njegovim ramenima

James Clerk Maxwell (13. lipnja 1831. – 5. studenog 1879.) bio je škotski matematičar i znanstvenik odgovoran za klasičnu teoriju elektromagnetskog zračenja, koja je bila prva teorija koja opisuje elektricitet, magnetizam i svjetlost kao različite manifestacije istog fenomena.

Maxwellove jednadžbe za elektromagnetizam nazivaju se “drugim velikim ujedinjenjem u fizici”, gdje je prvu realizirao Isaac Newton.

Objavom “Dinamičke teorije elektromagnetskog polja” 1865., Maxwell je pokazao da električna i magnetska polja putuju svemirom kao valovi koji se kreću brzinom svjetlosti. Predložio je da je svjetlost valovitost u istom mediju koji je uzrok električnih i magnetskih pojava.

Objedinjavanje svjetlosnih i električnih pojava dovelo je do njegovog predviđanja postojanja radiovalova. Maxwell se također smatra utemeljiteljem modernog polja elektrotehnike. Pomogao je u razvoju Maxwell-Boltzmannove distribucije, statističkog načina za opisivanje aspekata kinetičke teorije plinova. Također je poznat po predstavljanju prve trajne fotografije u boji 1861. i po svom temeljnom radu na analizi krutosti okvira šipki i spojeva (rešetaka) poput onih u mnogim mostovima.

Njegova su otkrića pomogla u početku ere moderne fizike, postavljajući temelje za područja poput posebne teorije relativnosti i kvantne mehanike. Mnogi fizičari smatraju Maxwella znanstvenikom iz 19. stoljeća koji je imao najveći utjecaj na fiziku 20. stoljeća. Mnogi smatraju da je njegov doprinos znanosti iste veličine kao doprinos Isaaca Newtona i Alberta Einsteina.

U milenijskoj anketi—istraživanju 100 najistaknutijih fizičara—Maxwell je proglašen trećim najvećim fizičarom svih vremena, iza samo Newtona i Einsteina.

Na stotu obljetnicu Maxwellova rođendana, Einstein je opisao Maxwellov rad kao “najdublji i najplodniji koji je fizika doživjela od vremena Newtona”.

Kada je Einstein 1922. godine posjetio Sveučilište u Cambridgeu, domaćin mu je rekao da je učinio velike stvari jer je stajao na Newtonovim ramenima; Einstein je odgovorio: “Ne, ne znam. Stojim na ramenima Maxwella.”

U Edinburghu, na adresi George Street nalazi se njegova impresivna skulptura. Podno njegovih nogu leži psić, ljubimac kojem je govorio svoje prve teorije, uvjeren da ga upravo on najbolje razumije.

NAJNOVIJE