TRESLA SE BRDA Schmidt će nametnuti tek sitne tehničke stvari

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt odlučio je nametnuti odluku o izmjenama izbornog zakona BiH no one će biti samo tehničke naravi i neće se ticati provedbe presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, potvrdili su srijedu čelnici nekih od bosaskohercegovačkih političkih stranaka, javlja Hina.

Schmidt je tijekom dana u svoj ured u Sarajevu (OHR) pozvao predstavnike važnijih političkih stranaka iz BiH kako bi ih izvjestio o takvoj nakani.

“Za sada imamo samo odluku koja se tiče integriteta izbornog procesa”, kazao je novinarima nakon sastanka s visokim predstavnikom predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. To bi uglavnom značilo samo poboljšanja kontrole i organizacije izbornog procesa s ciljem sprječavanja izbornih prijevara.

Nikšić je kao i drugi sudionici razgovora potvrdio da je Schmidt na sastanku bio neuobičajeno emotivan.

Po riječima predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića Schmidt je “vikao i lupao po stolu” i “pokazao emocije” i ultimativno je zatražio od stranačkih čelnika da što prije sami pokušaju postići dogovor o cjelovitijim izmjenama izbornog zakona ili će u protivnom ponovo on djelovati.

To bi se, prema njihovim procjenama, moglo dogoditi u rujnu no precizni rok nije postavljen.

“Schmidt sada mudro čeka neko vrijeme te ako se politički akteri ne mogu dogovoriti, on će djelovati”, kazao je Konaković.

Potvrdio je da se da se to odnosi i na moguće uvođenje cenzusa za delegiranje zastupnika iz županijskih skupština u Dom naroda parlamenta Federacije BiH što je bit provedbe presude u slučaju “Ljubić” i čime bi se spriječilo da većinu u klubu Hrvata u Domu naroda preuzmu stranke bošnjačke ili građanske orijentacije.

Schmidt navodno inzistira i na dogovoru kojim bi se uklonila mogućnost blokade funckioniranja Federacije BiH nakon izbora.

Čelnici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kako su potvrdili ostali sudionici, nisu bili na sastanku kod Schmidta.

Dužnosnik Naše stranke Peđa Kojović novinarima je prepričao da je jedna od članica izaslanstva HDZ-a Schmidtu prenijela da u najvećoj hrvatskoj stranci očekuju nametanje cjelovitog paketa promjena izbornog zakona jer bi u protivnom “na jugu zemlje” odnosno u dijelovima s hrvatskom većinom moglo doći do problema.

NAJNOVIJE