TRESLA SE BRDA… Udruga HNS o provedbi sedam zaključaka, a nisu proveli nijedan

Hrvatski narodni sabor (HNS) održat će 34. sjednicu Predsjedništva HNS-a, u ponedjeljak, 9. svibnja 2022., najavljeno je iz te Udruge. Sjednica će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, s početkom u 14.00 sati.
Predsjedništvo HNS-a pored ostalog, govorit će o aktivnostima za Opće izbore 2022., te provedbi zaključaka sa Izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, najavili su.

Podsjetimo na sedam zaključaka:

  1. Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS BiH u dosadašnjim pregovorima dosljedno provodio utvrđeni pregovarački okvir i Sporazum iz Mostara od 17. lipnja 2020. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti.
  2. Hrvatski narodni sabor potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. Postojeći Izborni zakon nije usklađen s Ustavom BiH i antidaytonski je. Njegovim izmjenama treba omogućiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 i svih presuda Europskog suda za ljudska prava.
  3. Hrvatski narodni sabor je spreman nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena, na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora.
  4. Sve političke aktere koji blokiraju provođenje Sporazuma iz Mostara i time onemogućavaju hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno predstavljanje u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, Hrvatski narodni sabor smatrat će uzurpatorima hrvatskih političkih prava te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Takvi politički subjekti i akteri nisu i neće biti politički partneri HNS-a BiH.
  5. Hrvatski narodni sabor smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.
  6. Hrvatski narodni sabor će dosljedno poštivati postojeći ustavno-pravni poredak BiH koji su utvrdili hrvati, bošnjaci i srbi kao tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, sve do trenutka kada inicijative zaIzvanredni sabor HNS 17. veljače 2022. godine izmjenu Ustava BiH i njenih zakona ne naruše takve odnose na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda.
  7. Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

Nijedan od zaključaka nije proveden, čak štoviše predsjednik HNS-a i HDZ-a je oprao ruke od njih kazavši “Zašto ne bismo izašli na izbore”. Sutra možemo očekivati novo koketiranje s trećim entitetom, koji je, kako je Stijena.info već pisala, postao punoljetan, s obzirom koliko se godina spominje i obećava.

NAJNOVIJE