Tužiteljstvo traži pritvor i zabrane za uhićenu četvorku, među kojima je i djelatnik OSA-e i granični policajac

Tužitelj Tužiteljstva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Srđana Rađevića, rođenog 2000. u Gradišci, državljanina BiH, i Davorina Popovića rođenog 1980. u Travniku, državljanin BiH i R Srbije.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto, priopćilo je državno Tužiteljstvo.

U pogledu osumnjičenih Roberta Radonića, rođenog 1969. godine u Gradišci, državljanina BiH, službenika OSA-e, i Miloša Lukajića rođenog 1989. godine u mjestu Glamoč, državljanina BiH, policijskog službenika zaposlenog u Graničnoj policiji BiH, postupajući tužitelj je predložio određivanje mjera zabrane, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Također, osumnjičenom Milošu Lukajiću predložena je mjera zabrane obavljanja službene djelatnosti.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, u vezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljen promet akciznih proizvoda u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenja.

Osumnjičeni Radonić se tereti i da je počinio kazneno djelo povreda tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka, a osumnjičeni Lukajić krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i kazneno djelo povreda tajnosti postupka.

Posebnu težinu počinjenju kaznenih djela, daju elementi visoke korupcije i zloupotrebe kapaciteta i resursa važnih državnih institucija za provedbu zakona, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičena lica, kao članovi organizovane kriminalne grupe duže vrijeme vršili kaznena djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Europske unije i na taj način stjecale nezakonitu imovinsku korist, kao i na osobe koja su koristeći svoj službeni položaj pomagali ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja kaznenih djela u ovom predmetu.
Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužiteljstva.

NAJNOVIJE