U akciji Europola razbijen balkanski kartel koji je švercao kokain iz Južne Amerike

Policijski službenici iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Nizozemske, Portugala, Srbije i Španjolske, uz koordiniranu akciju sa Europolom, razbili su kriminalnu organizaciju koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike u Europsku uniju, javlja Klix.

Istraga o toj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina, a uključivala je brojne države članice EU i zemlje iz regije Zapadnog Balkana.

Kriminalnu bandu uglavnom su činili crnogorski državljani, ali i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije.

Između 2019. i 2020. godine, organi za provođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španjolskoj. Istrage nakon zaplijene kokaina u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije ‘Ndrangheta – talijanske kriminalne bande. Ta ista zaplijena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 bili crnogorski državljani.

Tijkom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Nizozemskoj, Srbiji, Sloveniji i Portugalu.

“Na dan akcije, 27. srpnja 2022. godine, službenici širom Europe izvršili su raciju na 37 lokacija, – jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji”, piše u priopćenju na službenoj stranici Europola.

Uhićeno je 12 osoba, od toga jedna u Hrvatskoj i Italiji, dvije u Srbiji i čak osam u Crnoj Gori.

Tom prilikom, oduzeti su skupocjeni satovi, bankovne kartice, lažni dokumenti, streljivo i oružje, automobili, jedan gliser i ogromne svote novca.

Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi i također doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire.

NAJNOVIJE