U dvorcu Schönbrunn pokraj Beča rođen vladar Austrougarske Monarhije

Franju Josipa I. rodila je nadvojvotkinja Sofija, koja je podrijetlom bila bavarska princeza. Ona je imala velik utjecaj na odgoj svoga sina, koji je već od rane dobi bio predodređen za vladarsku ulogu.

Dana 18. kolovoza 1830. godine rođen je car Franjo Josip I., vladar Austrougarske Monarhije. Rodio se u znamenitom dvorcu Schönbrunn pokraj Beča, u kojem je boravila već i znamenita carica Marija Terezija, njegova prabaka. Zanimljivo je da se u nekim dijelovima Srednje Europe još i danas održavaju festivali koji se poklapaju s datumom rođendana Franje Josipa I. (18. kolovoza).

Franju Josipa I. rodila je nadvojvotkinja Sofija, koja je podrijetlom bila bavarska princeza. Ona je imala velik utjecaj na odgoj svoga sina, koji je već od rane dobi bio predodređen za vladarsku ulogu. Nadvojvotkinja Sofija bila je poznata kao Maman, prema francuskom obliku njene majčinske uloge.

Dakako, Franjo Josip I. bio je ujedno i kralj Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, a posjedovao je i mnogo drugih vladarskih titula. Primjerice, oslovljavan je, između ostaloga, kao kralj Jeruzalema i Ilirije, vojvoda od Auschwitza, Dubrovnika i Zadra te kao veliki knez Transilvanije (Erdelja).

NAJNOVIJE