U Ljubuškom otkriven spomenik heroju Pearl Harboura

Ljubušaku Petru Hercegu, koji je žrtvujući svoj život spasio desetine suboraca, američkih mornara s broda USS Utah prilikom japanskog napada na američku pomorsku bazu Pearl Harbour 1941., u četvrtak je otkriven spomenik u rodnome gradu.

Herceg je za svoje hrabro djelo posmrtno odlikovan Medaljom časti američkog Kongresa.

Herceg je rođen 1893. nedaleko Ljubuškog, a u SAD je stigao kao 20-godišnjak. Sudjelovao je u Prvom, a zatim i Drugom svjetskom ratu. Bio je dočasnik mornarice SAD-a.

Prigodom japanskog napada na američku vojnu bazu Pearl Harbour na Havajima 7. prosinca 1941. ostao je u strojarnici kako ne bi eksplodirali kotlovi broda USS Utah, koji je počeo tonuti nakon što je pogođen. Time je, žrtvujući svoj život, dao dovoljno vremena da se spase desetine drugih mornara.

Za taj podvig predsjednik Franklin D. Roosevelt nedugo nakon rata posthumno ga je odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa.

To priznanje njegovoj obitelji je uručeno u svibnju 2006., kada je nosač zrakoplova Enterprise bio usidren u splitskoj luci. Medalja Petra Hercega je danas izložena u galeriji u Ljubuškom, piše Hina.

Vlasti njegova rodnoga grada u središtu su podigle spomenik njemu u čast.

“Današnjim otkrivanjem spomenika pričamo priču o hrabrosti i predanosti. Ovim spomenikom nakon više od 100 godina Petra vraćamo u njegov kraj”, rekao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, koji je položio cvijeće ispred spomenika, istaknuo je kako Hrvati trebaju biti ponosni na Petra Hercega koji je na najbolji način posvjedočio vjeru, snagu i postojanost Hrvata.

Otkrivanju spomenika Petru Hercegu, djela kipara Ilije Skočibušića, nazočili su i predstavnici američke vojske te veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

NAJNOVIJE