U OVOME SU I SRBI I HRVATI I ŽITELJI BIH ISTI Marković “Gajimo kult pobjede, a skloni smo osudi kada gubimo”

Naši najbolji nogometaši završili su sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pa su navijači u Srbiji, ne samo ostali bez doze adrenalina, već su mnogi razočarani i skloni neprimjerenim komentarima i osudama, kaže za Radio televiziju Srbije profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Miloš Marković.

Čak i oni koji ne prate sport, svoje obaveze prilagodili su rasporedu na Svjetskom prvenstvu. Kada se dogodi da rezultat nije onakav kakav smo očekivali dolazi do razočarenja, kaže profesor Marković.

Ima istine da ne samo da volimo pratiti sport, već da volimo pobjeđivati, i zato smo skloni da osuđujemo i komentiramo i igrače i trenere kada gube.

“Mi često znamo bolje od igrača i trenera kako je trebalo da se postupi, što je trener trebao raditii, a to baš nije tako. Samo onaj koji zna cijelu ekipu zna što treba uraditi, neki put se i pogriješi, ali svako tko se bavio profesionalno sportom zna da to nije lako, mnoge čimbenike treba uzeti u obzir i biti obazriviji kada se kritizira”, kaže Marković.

Kao narod gajimo kult pobjede i jedna smo od rijetkih nacija koja sve svoje sortaše i reprezentacije dočekuje, slavimo na trgovima. Ali isto tako kada se ne dogodi ono što smo očekivali skloni smo osuđivati. Takav je slučaj bio i na ovom Svjetskom prvenstvu.

“Imali smo priliku, mogli smo otići dalje, ali nismo. Rijetko tko da nije bio pored televizora i pratio našu reprezentaciju, zato je za sve to bolno”, objašnjava Marković.

Smatra da, bez obzira na rezultat sportašima treba pružiti podršku.

“Lako je kada se pobeđuje, ali treba pružiti podršku igračima i kada gube”, istaknuo je, uz ostalo.

Gajenje kulta pobjede nije simptomatično za Srbiju, već i za BiH i Hrvatsku. Skloni smo dizati u nebesa pobjednike, a secirati odmah sutra po prvom porazu.

NAJNOVIJE