Ubijen britanski premijer Spencer, ujutro rekao ubitelji da je sanjao da će biti ubijen

Na današnji dan britanski trgovac John Bellingham ubio je britanskog premijera Spencera Percevala. To ubojstvo bio je jedini zabilježen slučaj ubojstva britanskog premijera u povijesti te zemlje.

John Bellingham razvio je iracionalnu ljutnju prema državi kada je propao njegov poslovni pothvat u Rusiji u koji je bio uključen, a vlada ga odbila spasiti iz financijske zbrke u kojoj se nalazio.

Dana 11. svibnja 1812. ušao je u Donji dom i čekao lorda Levesona Gowera koji je bio veleposlanik u Rusiji. Kad ga je vidio kako ulazi u kuću, izašao je iza nekih vrata i ubio ga.

Tek tada je shvatio da nije ubio lorda Gowera nego premijera Spencera Percevala. Nije pokušao pobjeći i okrivio je vladu što mu je uskratila pravdu.

Dana 15. svibnja Bellinghamu je suđeno u Old Baileyju za ubojstvo i dao je dugu, razuzdanu izjavu o svojim pritužbama. Poroti je trebalo samo 14 minuta da ga proglasi krivim.

Sudac je presudio da je Bellingham shvatio što je učinio i osudio ga na smrt. William Brunskill objesio ga je 18. svibnja 1812. u 8 ujutro.

Čudna činjenica o ovom slučaju je da je noć prije ubojstva Spencer Percival sanjao da će biti ubijen u predvorju Donjeg doma. To jutro je ispričao svojoj obitelji o svom čudnom snu.

NAJNOVIJE