UBOJICA IZ BRUXELLESA na Facebooku podržavao Palestinu

Tuniski muškarac koji je ubio dva švedska državljanina u terorističkom napadu u Bruxellesu vjerojatno je bio “vjerojatno samac”, rekao je belgijski premijer, dok su Švedska i Italija pozvali na jačanje sigurnosti na granicama Europe.

Švedski premijer izjavio je da njegova zemlja proživljava “nemjerljivu tugu” nakon smrtonosne pucnjave u kojoj su ubijena dva švedska nogometna navijača, jedan u šezdesetima i drugi u sedamdesetim godinama, te ranjen taksist, javlja Guardian.

Govoreći prije planiranog posjeta Bruxellesu u srijedu kako bi sudjelovao u komemorativnoj ceremoniji, Ulf Kristersson upozorio je da je vrijeme da Europa ojača sigurnost. “Ovo je vrijeme za veću sigurnost; ne možemo biti naivni”, rekao je.

“Imamo otvorenost u Europi, što je jedan od važnih razloga zbog kojih moramo paziti na vanjsku granicu EU-a, jer inače ljudi lako mogu putovati između europskih zemalja,” dodao je.

“Ovi teroristi žele nas prestrašiti u poslušnost i šutnju. To se neće dogoditi.”

Osumnjičeni napadač, identificiran u izvještajima kao Abdesalem Lassoued, 45, koristio je automatsku pušku u ponedjeljak navečer kako bi ubio dva muškarca i ranio trećeg prije bijega s mjesta događaja na skuteru. U utorak ujutro ga je policija ustrijelila ispred kafića u četvrti Schaerbeek blizu centra Bruxellesa.

Istražitelji su rekli da je osumnjičeni u videu na društvenim mrežama tvrdio da je borac “za Allaha”, izazivajući zabrinutost zbog potencijalnog vala radikalizacije potaknutog ratom između Izraela i Hamasa.

Tužiteljev ured, koji je prvotno rekao da nema dokaza da je napad povezan s konfliktom, u utorak je izjavio da se takva poveznica istražuje.

“Isprva smo rekli da nema povezanosti s događajima u Gazi, ali od tada smo utvrdili da je podijelio niz izraza podrške palestinskom narodu na svojim društvenim mrežama”, rekao je Eric Van Der Sypt iz saveznog tužiteljstva. “Dakle, to je možda imalo ulogu.”

NAJNOVIJE