UCJENJIVAČKI POKUŠAJ NA BALKANU Banjalučki haker tražio 130.000 eura od Pertokemije

Policija u Banja Luci je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog državljanina Bosne i Hercegovine zbog pokušaja iznude gotovo 130 tisuća eura od tvrtke u Hrvatskoj putem računalne prijevare.

Prema policijskom priopćenju, muškarac inicijala A.B. je prijavljen banjalučkom Okružnom tužiteljstvu nakon istrage koja je utvrdila da je od lipnja do kolovoza 2021. godine putem elektroničke pošte instalirao računalni virus u sustav tvrtke u Hrvatskoj i “zaključao” datoteke u njenom sustavu.

Za njihovo deblokiranje, odnosno da se sadržaj ne objavi na internetu, tražio je isplatu od milijun kuna u bitcoinima.

“Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je A.B. u periodu od lipnja 2021. godine do 29. kolovoza 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljatelju, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i suglasnosti omogućilo instaliranje programa, potom i pristup kompjuterima i računalnom sustavu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000 KM, odnosno 1.000.000 kuna”, navode iz MUP-a Srpske.

Portal “Nezavisnih novina” navodi da je počinitelj ovog kaznenog djela Aljoša Borković iz Banje Luke, a da je njegova žrtva bila tvrtka “Petrokemija”.

Borković je haker koji je već ranije bio poznat policiji po sličnim iznudama, a već je bio prijavljen zbog pokušaja iznude od jedne tvrtke iz Banje Luke, gdje je tražio 150 tisuća eura, pišu Nezavisne novine.

NAJNOVIJE