Ugrožena budućnost BHRT-a: RTRS im duguje 80 milijuna KM, oprema na izdisaju, zgrada propada, radnici na minimalcima

Upravni odbor BHRT-a uputio je danas pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške financijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na području Federacije BiH.

Razmatrajući finansijski plan BHRT-a za 2024. godinu, na sjednici održanoj 19. prosinca, Upravni odbor je zaključio da će slijedeća godina biti krajnje rizična za poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine. Neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV pristojba, ali i sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno isfinansirati svoje programske obaveze, naveo je Upravni odbor. 

Napomenuli su da ugovor s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine o prikupljanju RTV pristojba uz račune za isporučenu struju ističe posljednjeg dana ove godine te da novi ugovor još nije potpisan.

Rukovodstvo BHRT-a zatražilo je da se u novom ugovoru sa Elektroprivredom BiH implementira raspodjela prihoda, koji bi bio zasnovan na Zakonu o Javnom RTV sustavu u BiH, ali još nema dogovora o ovom pitanju. Po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljenih prihoda u Federaciji BiH.

Upravni odbor podsjeća da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 80 milijuna KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću pristojbu koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radiotelevizija Federacije BiH duguje BHRT-u oko 15 milijuna za pružene usluge.

Navode kako RTRS u potpunosti zanemaruje zakonsku obavezu distribucije prihoda od prikupljenih sredstava za RTV pristojbu, tvrdeći da od sredine 2017. godine BHRT-u nije prenio ni jednu marku. Također ističu da se RTV pristojba u Federaciji Bosne i Hercegovine naplaćuje samo na području gdje Elektroprivreda BiH provodi naplatu električne energije.

BHRT se tako našao u makazama nepoštivanja Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu u BiH, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane. BHRT nema uticaja na prikupljanje prihoda jer to nadležnost entitetskih servisa, a s druge strane se gomilaju obaveze, raste gubitak sa stalno otvorenom prijetnjom blokade računa od strane dobavljača”, ističe Upravni odbor BHRT-a.

Navode kako se iz dana u dan problemi usložnjavaju.

“Oprema čija je starost četrdeset godina je na izdisaju, zgrada se slabo održava zbog nedostatka sredstava, nema ulaganja u novu opremu, a poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, oni čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u Federaciji BiH, što dovodi do odljeva izraslijih kadrova”, navode.

“Očajna finansijska situacija BHRT-a nije nepoznata javnosti i političkim faktorima, i ona je rezultat sistemskog urušavanja zakonodavne arhitekture na kojoj počiva sustav javnog RTV emitiranja u BiH. Agonija traje godinama, ali se ništa ne poduzima. Tijekom ove godine menadžmentu i Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u dato je pregršt obećanja, ali se ništa nije realiziralo. Također, od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unazad dva mandata, nije ništa konkretno urađeno”, navodi Upravni odbor.

Ako ovakvo stanje potraje, upozoravaju, prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlju, uprkos činjenici što je to jedan od 14 uslova koje BiH mora ispuniti na putu pridruživanja Europskoj uniji.

Upravni odbor i Manadžment BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi finasiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU, navodi se u pismu Upravnog odbora BHRT-a.

NAJNOVIJE