UHIĆEN GRANIČNI POLICAJAC “Golubovima” pomagao da prelete granicu s drogom

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici GP BiH, uhitili su aktivnog djelatnika Granične policije BiH, priopćilo je državno Tužiteljstvo.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH u predmetu organiziranog kriminala i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i zlouporabu policijske dužnosti i dostupnih informacija.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni bio je u kontaktu sa pripadnicima organizirane kriminalne skupine koju u predmetu Rašević i dr. (akcija kodnog naziva “Golub”), istražuje Tužiteljstvo BiH zbog organiziranog kriminala, krijumčarenja velike količine narkotika i drugih kaznenih djela.

Prikupljeni su dokazi, da je osumnjičeni pripadnik Granične policije BiH, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, odavao osumnjičenima informacije, te davao upute i pomagao ih u ilegalnom prelasku granice Bosne i Hercegovine, čime je omogućio krijumčarenje veće količine opojnih droga.

Policijski djelatnici Granične policije BiH osumnjičenoga će u zakonskom roku predati tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Oglasila se i granična policija

Oglasila se i Granična policija.

“Pripadnici Granične policije BiH, u suradnji s policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Županije Sarajevo, pod nadzorom Tužiteljsta BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Gacka i Ustikoline realiziraju operativnu akciju kodnog naziva KOD”.

“Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, provode se pretresi na nekoliko lokacija koje koriste osumnjičeni, s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za kazneni postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „organizirani kriminal“, a  u vezi s kaznenim djelima „neovlašten promet opojnim drogama“ i „primanje dara i drugih oblika koristi“.

“Navedene aktivnosti usmjerene su na dokazivanje nezakonitih aktivnosti u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, krajem 2019. do ožujka 2021. godine, organizirano sudjelovale u međunarodnom neovlaštenom prometu većih količina opojne droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama Europske unije, čime su ostvarile značajnu financijsku korist, a u navedenim nezakonitim aktivnostima je sudjelovao i pripadnik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Trebinje, koji je lišen slobode.

U tijeku navedenih aktivnosti po ovom predmetu, pod nadzorom Tužiteljstva BiH ostvarena je značajna suradnja između agencija za provedbu zakona u BiH, kao i međunarodna suradnja i to posebno s EUROPOL-om, zaključili su.

NAJNOVIJE