UHIĆEN SAVJETNIK BIVŠEG RAVNATELJA Policija upala u ured obavještajne službe BiH, istraga povezana s šifriranom aplikacijom Sky

Pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) privela je u četvrtak policija u Banjoj Luci po nalogu državnog suda, a mediji navode da je riječ o savjetniku nekadašnjeg ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića kojeg je sadašnja vlast smijenila s te pozicije.

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić potvrdila je kako su agenti te službe pretražili područno sjedište OSA-e u Banjoj Luci u sklopu istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH na zahtjev MUP-a Sarajevske županije.

Nije pojasnila o kakvim se kaznenim djelima točno radi no mediji navode kako je meta istrage Siniša Rakita koji je bio savjetnik nekadašnjeg ravnatelja Mehmedagića.

Tu tvrdnju objavio je portal “Dnevnog avaza” dodajući kako je akcija povezana s istragama pokrenutim nakon dešifriranja zaštićene aplikacije Sky kojom su se u BiH koristile stotine osoba povezane s kriminalom.

Portal Raport.ba objavio je da je Raketa nakon saslušanja pušten, a navodno je osumnjičen je za odavanje službene tajne. Taj izvor tvrdi kako je Raketa odavao povjerljive informacije raznim kriminalnim skupinama, prenosi Hina.

Nakon smjene Memehagića iz središnjice OSA-e u Sarajevu premješten je na rad u Banju Luku. Mehmedagić je s pozicije ravnatelja OSA-e smijenjen u veljači ove godine a već u ožujku američka ga je administracija uvrstile na popis sankcioniranih osoba.

Označen je odgovornim za zloporabu položaja odnosno protuzakonito prisluškivanje političkih protivnika Stranke demokratske akcije (SDA) s čijim je predsjednikom Bakirom Izetbegovićem čvrsto povezan.

NAJNOVIJE