Ukrajinski parlament pozvao EU da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, pozvao je u subotu Europsku uniju da otvori pregovore o pristupanju s Ukrajinom.Ukrajinski zastupnici pozvali su države članice EU-a da na samitu u petak odobre otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, po priopćenju parlamenta.

Odluka je usvojena većinom glasova, a rezultat je na Telegramu objavio zastupnik Jaroslav Železnjak.Ukrajinski parlament zasjeda iza zatvorenih vrata zbog izvanrednog stanja u zemlji proglašenog zbog rata s Rusijom.

Neke države članice EU-a zabrinute su zbog mogućih izazova i cijene pristupanja Ukrajine, velike zemlje s velikim poljoprivrednim sektorom koja je daleko siromašnija od članica EU-a.Ukrajinski parlament pozvao je također države članice EU-a da nastave vojno i financijski pomagati Ukrajini.

Pozvao je i da se uvedu nove sankcije Rusiji.Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače 2022. nakon što je 2014. anektirala Krim i pomagala proruskim separatistima na istoku Ukrajine.Ukrajina je dobila službeni status kandidata za članstvo u EU-u 2022.Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je prije nekoliko dana da će uložiti veto na otvaranje pregovora s Ukrajinom, piše Hina.

NAJNOVIJE