UKRAJNA Ozlijeđene 53 osobe nakon što su ruske balističke rakete ciljale Kijev

Drugi ruski raketni napad na Kijev ovaj tjedan ozlijedio je najmanje 53 osobe, oštetivši domove i dječju bolnicu, izvijestili su ukrajinski dužnosnici u srijedu, dok je predsjednik Volodimir Zelenski u Washingtonu molio za više pomoći za svoju zemlju.

Prozori stambenih zgrada razneseni su, a preplašeni stanovnici izlazili su na ulicu kako bi procijenili štetu. Ostaci rakete stvorili su veliku rupu u zemlji i uništili parkirane automobile.

Ukrajinske protuzračne sustave oborile su svih 10 balističkih raketa usmjerenih prema glavnom gradu oko 3 sata ujutro, priopćila je ukrajinska zračna snaga na Telegramu. Uništena su četiri kvarta Kijeva duž rijeke Dnipro, koja prolazi kroz glavni grad, izjavili su dužnosnici. Trideset i pet zgrada je oštećeno, prema informacijama gradske vojne uprave.

U napadu je ozlijeđeno 53 osobe, uključujući šestero djece, dok je osamnaest osoba je hospitalizirano, objavila je na društvenim mrežama Nacionalna policija Ukrajine.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika, Andriy Yermak, pohvalio je protuzračne sustave i njihove operatere koje je opskrbio Zapad nakon što je Ukrajina oborila svih 10 raketa. “Učinkovitost zapadnjačkog oružja u rukama ukrajinskih vojnika ne može se dovesti u pitanje”, rekao je Yermak na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prozori i ulazi bili su razbijeni od dijelova raketa u dječjoj bolnici u Dniprovskom kvartu Kijeva, ali prema početnim procjenama, nije bilo žrtava, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Ostaci su također pogodili nekoliko stambenih zgrada u Dniprovskom kvartu. Oštećen je vodovod kvarta, piše Reuters.

Šef vojne uprave Kijeva, Serhiy Popko, rekao je da je 17 osoba, uključujući sedmero djece, evakuirano iz stambene zgrade u Dniprovskom kvartu nakon što su dijelovi rakete pogodili zgradu i obližnje automobile, uzrokujući požar. Dodao je da su većina ozljeda proizašle od raznesenih prozora vala udara eksplozije.

Nije bilo komentara iz Rusije o napadu, koji je također oštetio zgrade u Desnyanskom, Darnitskom i Holosiivskom kvartu Kijeva. I Moskva i Kijev porekli su ciljanje civila u gotovo 22-mjesečnom ratu koji je Rusija pokrenula protiv svojeg susjeda u veljači 2022. godine.

Zračne snage su rekle da su također oborile svih 10 ruskih napadačkih bespilotnih letjelica iznad regije Odesa na jugu Ukrajine.

NAJNOVIJE