Umjetna inteligencija će utjecati na 40 posto radnih mjesta, nerazvijene zemlje će osjetiti nejednakost

AutorFena

Prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), umjetna inteligencija (AI) bi trebala utjecati na skoro 40 posto svih radnih mjesta.

Upravna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva kaže da će “u većini scenarija AI vjerovatno pogoršati ukupnu nejednakost”.

Georgieva dodaje kako kreatori politike treba da se pozabave “zabrinjavajućim trendom” kako bi “spriječili da tehnologija dodatno potiče društvene tenzije”.

Proliferacija AI je stavila svoje prednosti i rizike u centar pažnje.

MMF je objavio da će umjetna inteligencija vjerovatno utjecati na veći udio radnih mjesta – oko 60 posto – u naprednim ekonomijama. U polovini ovih slučajeva, radnici mogu očekivati ​​da će imati koristi od integracije AI, što će povećati njihovu produktivnost.

U drugim slučajevima, AI će imati sposobnost obavljti ključne zadatke koje trenutno izvršavaju ljudi. To bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, utjecati na plaće, pa čak i iskorijeniti radna mjesta.

U međuvremenu, MMF predviđa da će ova tehnologija utjecati na samo 26 posto radnih mjesta u zemljama s niskim prihodima. 

Georgieva je rekla da “mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ili kvalificiranu radnu snagu da iskoriste prednosti umjetne inteligencije, što povećava rizik da bi tehnologija vremenom mogla da pogorša nejednakost među nacijama“.

AutorFena

NAJNOVIJE