UMORNI STE i često vam se spava, uz pomoć ovih 6 savjeta otjerajte proljetni umor

S dolaskom proljeća naše se tijelo priprema za buđenje iz zimske uspavanosti, kao što se i priroda priprema na ponovni rast, a životinje bude iz zimskog sna. Pojačana potreba za aktivnošću uzrokuje i trošenje više energije tijekom dana, što ponekad može dovesti do iscrpljenosti i umora.

U nastavku saznajte što sve uzrokuje proljetni umor, kako ga prepoznati te koji su minerali i vitamini za proljetni umor.

Proljetni umor – uzroci i simptomi
Promjena vanjskih uvjeta koja dolazi s proljetnom sezonom može biti stresna za osobe koje su osjetljive na promjenu vremena. Dok neki ljudi ni ne osjete promjenu, meteoropati su skloni doživjeti promjenu vremena kao stres za organizam.

Također, ljetno računanje vremena, iako nam donosi osjećaj dužeg trajanja dana, mnogim ljudima može poremetiti ciklus spavanja. Premda je riječ o pomaku od samo sat vremena, neke će se osobe teško priviknuti na novu rutinu sna pa im navikavanje na novo vrijeme može potrajati i nekoliko tjedana tijekom kojih će se osjećati umorno i iscrpljeno.

Simptomi proljetnog umora mogu nastupiti i zbog narušenog imunološkog sustava. Tijekom hladnih zimskih mjeseci malo tko će uspjeti izbjeći prehladu ili gripu pa se naš umoran organizam nakon izloženosti tim stresorima tek treba početi oporavljati u toplim danima proljeća.

Sunčani dani mame nas na izlaske i druženje. S dolaskom toplijeg vremena češće izlazimo van, na izlete ili u noćne izlaske, a povećava se i prosječna konzumacija alkohola, što sveukupno za posljedicu opet ima poremećen ritam sna i pretjerano iscrpljivanje tijela na koje organizam u zimskom periodu nije naviknut.

Nedostatak vitalnosti može biti uzrokovan i manjkom vitamina u tijelu. Važni izvori energije su vitamini C i D koji ovise o unosu svježeg voća i povrća te izloženosti sunčevim zrakama, upravo onome što nam tijekom zime nedostaje.

Proljetne alergije također mogu biti uzrokom umora. Istraživanje američkog Zavoda za astmu i alergije (AAFA) iz 2013. godine pokazalo je da 59 % ispitanika koji pate od alergija dišnog sustava imaju problema s usnivanjem te buđenjem tijekom noći. Alergije ne utječu samo na san onih koji od njih boluju. Naime, čak je 48 % osoba čiji su partneri alergičari prijavilo probleme s buđenjem tijekom noći zbog neprestanog šmrcanja i kihanja partnera.

Ukratko, najčešći uzroci proljetnog umora su promjene u ciklusu spavanja te nedostatak vitamina važnih za obnovu imuniteta.


Kako se riješiti proljetnog umora? Donosimo šest savjeta
Srećom, navedeni se problemi uz malo truda mogu brzo i lako riješiti.

Ako vam svake godine promjena računanja vremena remeti san, pokušajte ga korigirati prirodnim načinimaFOTO: Getty Images

1.Popravite ritam spavanja
Ako vam svake godine promjena računanja vremena remeti san, pokušajte ga korigirati prirodnim načinima. Nekoliko sati prije odlaska na spavanje izbjegavajte alkohol i kofein, kao i gledanje televizije te korištenje mobitela i računala. Radije to vrijeme provedite uz lagano štivo ili razgovor s ukućanima. Ako imate problema s usnivanjem, pomozite si prirodnim lijekovima. Vrećice lavande blizu kreveta i čaj od valerijane mogu pomoći.

Iako se tijekom dana možete osjećati iscrpljeno, pokušajte izbjeći popodnevno spavanje. Već sat vremena drijemanja za vrijeme dana može otežati uspavljivanje navečer i poremetiti zdravi ritam spavanja.

2. Unosite više željeza prehranom
Nedostatak željeza često može biti uzrok osjećaja iscrpljenosti i umora, posebice kod žena koje ga naročito gube tijekom menstruacije. Osim umorom, nedostatak željeza očituje se u bljedilu lica, kratkom dahu te obilnim menstruacijama kod žena. Ako osjećate da bi nedostatak željeza mogao biti uzrok umora, u prehranu uvrstite više zelenog lisnatog povrća poput kelja, špinata, blitve i zelene salate. Morske namirnice također su bogate željezom, posebno alge, školjke i plava riba.

3. Konzumirajte zdrave ugljikohidrate
Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije, ali treba prepoznati one koji su dobri za umorno tijelo od onih koji ga samo opterećuju. Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom, a to su šećeri i bijelo brašno, brzo se razlažu i daju nagli porast energije nakon kojeg slijedi nagli pad pa se u konačnici osjećate još umornije. Konzumirajte ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom. Oni se sporije razlažu i našem tijelu postupno daju energiju, a naći ćete ih u integralnom kruhu, žitaricama i grahu.

4. Ojačajte imunološki sustav
Osim što nas slab imunitet čini umornima i razdražljivima, izlaže nas i mogućim napadima bakterija i virusa. Kako biste ojačali imunitet, opskrbite se vitaminom C kojim obiluju agrumi poput limuna, naranče i grejpa, ali i povrće poput kupusa, cvjetače i prokulica. Pokušajte unos namirnica bogatih ovim vitaminom rasporediti kroz dan u tri porcije. Češnjak i aloe vera također su odlični prirodni pomoćnici za jačanje imuniteta i odolijevanje sezonskim prehladama.

5. Pokrenite tijelo tjelovježbom
Početak proljeća odlično je vrijeme da donesete odluku o redovitom bavljenju nekom tjelesnom aktivnošću. Ako se osjećate previše umorno, nemojte se upuštati u iscrpljujuće sportove, već radije krenite polako, od svakodnevne šetnje ili laganog jogginga. Tjelesna aktivnost ubrzat će vaš metabolizam i poboljšati cirkulaciju, zbog čega ćete se osjećati bolje i odmornije već od samog starta. Pokušajte započeti dan hladnim tušem i 15-minutnim razgibavanjem za razbuđivanje i brz porast energije.

6. Boravite više u prirodi
Topliji dani omogućavaju duži boravak na suncu što znači i veću sintetizaciju važnog vitamina D. Iskoristite lijepo vrijeme za duge šetnje ili lagani jogging, pozovite obitelj i prijatelje na zajedničke aktivnosti u prirodu ili jednostavno naviku ispijanja kave prenesite iz udobnosti dnevne sobe na balkon ili terasu. Svakodnevni boravak na svježem zraku i suncu nas razbuđuje i obnavlja, ali i čini sretnijima pa pokušajte što češće odabrati šetnju umjesto automobila ili izlet u park umjesto gledanja filma.

-doručkujte obilno i bez iznimke
-jedite češće u manjim obrocima
-povrće što manje termički tretirajte kako ne bi izgubilo nutritivna svojstva
-pijte puno vode tijekom cijelog dana i kada niste žedni
-čajevi i tople juhe nisu rezervirani samo za zimu, ostavite ih u jelovniku i u toplim danima
-izbjegavajte prejedanje u vrijeme ručka
-izbjegavajte slatke deserte nakon glavnih obroka
-smanjite unos kofeinskih napitaka i alkohola
-izbjegavajte duhanske proizvode.

Ako vam se čini da proljetni umor ne prolazi i da bi iza vaše iscrpljenosti mogao stajati zdravstveni problem, obratite se liječniku, jer uzrok tomu mogu biti poremećaj u radu organizma (kao što je npr. anemija) ili hormonalni problemi kao što su danas jako učestale bolesti štitne žlijezde.

NAJNOVIJE