Umrla carica Marija Terezija – 1780.

Zanimljivo je da je Marija Terezija imala čak šesnaestero djece, među kojima su bila dva cara – Josip II. i Leopold II., te kći Marija Antoaneta, koja je giljotinirana za vrijeme francuske revolucije.

Dana 29. studenog 1780. godine umrla je carica i kraljica Marija Terezija, u 64. godini života. Provela je 40 godina i 40 dana na prijestolju Austrije, Ugarske i Hrvatske.

Zanimljivo je da je u Ugarskoj i Hrvatskoj smatrana kraljem, a ne kraljicom. Otac joj je bio posljednji muški član iz slavne dinastije Habsburg, koja je s njim izumrla (današnji Habsburgovci samo su po ženskoj liniji – preko Marije Terezije – uzeli to prezime, dok im je pravo prezime Lothringen, po njenom suprugu Franji Stjepanu od Lotaringije tj. Lorraine).

Zanimljivo je da je Marija Terezija imala čak šesnaestero djece, među kojima su bila dva cara – Josip II. i Leopold II., te kći Marija Antoaneta, koja je giljotinirana za vrijeme francuske revolucije. Svih 11 kćeri Marije Terezije imale su prvo ime Marija: Marija Ana, Marija Karolina, Marija Kristina itd. Carica je umrla na današnji dan, vjerojatno od komplikacija prehlade.

NAJNOVIJE