Umro sluga Božji Robert Schuman – Otac osnivač Europske unije – 1963.

Zanimljivo je da je Robert Schuman bio vrlo pobožan katolik. Otvoren je proces za njegovu kanonizaciju, zbog čega u Katoličkoj Crkvi ima naslov sluge Božjeg.

Dana 4. rujna 1963. godine umro je sluga Božji Robert Schuman, jedan od glavnih utemeljitelja Europske unije.

Schuman se rodio u Luksemburgu, no veći dio svoje političke karijere ostvario je u Francuskoj. Tako je 1947, godine postao čak i francuskim premijerom, a bio je također i ministar vanjskih poslova te pravosuđa u francuskoj vladi.

Važnu je ulogu imao Schuman pri osnivanju NATO-a, a godine 1950. izdana je tzv. Schumanova deklaracija, u kojoj je predloženo stavljanje ugljena i čelika pod zajedničku kontrolu europskih država. To je dovelo do osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je postala jezgrom iz koje je kasnije nastala Europska unija.

Zanimljivo je da je Robert Schuman bio vrlo pobožan katolik. Otvoren je proces za njegovu kanonizaciju, zbog čega u Katoličkoj Crkvi ima naslov sluge Božjeg. Schuman je preminuo u dobi od 77 godina u mjestu Scy-Chazelles u francuskoj pokrajini Lotaringiji.

To se mjesto nalazi nedaleko od grada Metza i samo oko 40 kilometara od Schumanovog rodnog Luksemburga. Grob sluge Božjeg Roberta Schumana danas se nalazi ispred oltara u crkvi sv. Kvintina u spomenutom Scy-Chazellesu.

NAJNOVIJE