USKOK PODIGAO OPTUŽNICU Medicinska sestra i njeni posrednici za lažno cijepljenje uzimali mito od 100 eura!

AutorHina

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv medicinske sestre iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad i posrednika koji su većem broju necijepljenih za 100 eura mita omogućili neistinit upis u registar cijepljenja protiv COVID-a.

Ne otkrivajući identitete Uskok je izvijestio da je podigao optužnicu protiv 12 okrivljenika za koje tvrde da su se od srpnja do 15. studenoga 2021. povezali u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja EU digitalnih COVID potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu.

Navode i da su radi realizacije plana okrivljenici međusobno podijelili zadatke koje će svatko od njih izvršavati. Tako je prvooptužena medicinska sestra necijepljene upisivala u informacijski sustav Ministarstva zdravstva u koji se unose podaci o cijepljenju, a na temelju čega se ostvarivalo pravo na izdavanje EU digitalne covid potvrde.

Prethodno su njeni suokrivljenici stupali u kontakt s necijepljenima koji su bile zainteresirani da im se izda EU digitalna covid potvrda i s njima dogovarali novčanu naknadu od najmanje 100 eura.

Potom su od njih pribavljali osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i preuzimali dogovorenu novčanu naknadu, a dio naknade su zadržavali za sebe, izvijestilo je tužiteljstvo, dodajući da su na taj način digitalne covid potvrde izdane za najmanje 226 osoba.

Okrivljenici su na taj način pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 26.300 eura od čega je optužena medicinska sestra, po tvrdnjama Uskoka, zaradila najmanje 22.600 eura.

Uskok je izvijestio i da je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Prije današnje optužnice Uskok je od sredine studenoga optužio petnaest skupina s ukupno 218 osumnjičenih.

Županijski sud u Zagrebu je 22. prosinca prošle godine donio i prve presude koje su izrečene nakon što se grupa optuženika nakon priznanja nedjela nagodila s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne.

AutorHina

NAJNOVIJE