Uvođenje modernih tehnologija u izborni proces dobilo zeleno svjetlo Parlamenta FBiH

Sve stranke u Parlamentu FBiH, osim HDZ-a BiH, podržale su “Deklaraciju o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces”, autorski prijedlog zastupnika HRS-a Slavena Raguža.

“Deklaracija je uspjela, makar trenutno, ono što se ovih dana čini nemogućim, a to je pomiriti stranke koje čine vlast (izuzev HDZ-a BiH) i sve stranke oporbe. Ovo je poruka i Središnjem izbornom povjerenstvu koje planira uvesti „Pilot projekt implementacije“ u malom broju gradova/općina za izbore 2024. da se implementacija uvede u svim gradovima/općinama, ali poruka i državnom Parlamentu da sve zakonski provede. Usvajanje ove Deklaracije, po ocjenama većine političkih subjekata, ali i predstavnika međunarodne zajednice, nakon Općih izbora 2022., je do sada najjači vjetar u leđa nastojanjima jačanja integriteta izbornog procesa”, kazali su iz Hrvatske republikanske stranke.

Iz HRS- su naglasili kako aktivno rade na stvaranju političkog pritiska koji bi za rezultat imao uvođenje skeniranja otiska prsta, osobnih dokumenata i skeniranje biračkih listova na biračkim mjestima. Njihova ambicija je natjerati SIP i Parlament BiH da novu tehnologiju primijene u svim lokalnim jedinicama. “Tehnologija je to koju već posjeduje Središnje izborno povjerenstvo i koju je prezentiralo na „Danu otvorenih vrata“. Razlog našeg angažmana leži u činjenici da se iste planiraju implementirati na nekih 64 općine/grada. Naša intencija je političkim pritiskom natjerati SIP i Parlament BiH da novu tehnologiju uvedu u svim jedinicama lokalne samouprave.”

“Budući da se sve to treba dogoditi u neizbornoj 2023. godini, zastupnik HRS-a Slaven Raguž je iskoristio prigodu jedne od zadnjih sjednica Parlamenta FBiH (vjerojatno zadnju) u 2023. godini za predlaganje usvajanja „Deklaracije o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces“ na usvajanje u Parlamentu. Iako je većina političkih aktera, kao i predstavnika međunarodne zajednice bila više nego skeptična da ćemo u tome uspjeti, sudeći po itekako zategnutim političkim odnosima trenutno na razini Federacije i sudeći po itekako otegotnim okolnostima u kojima radi Parlament FBiH, na kraju se uspjelo.”, dodali su u svojoj izjavi predstavnici HRS-a.

Iz stranke navode kako je opstrukciju ovog prijedloga pokušao izvesti HDZ BiH koji je, tvrdeći da zastupaju stavove HNS-a BiH, uložio napore onemogućavanja konsenzusa oko ove Deklaracije. “Međutim, činjenica da su zastupnici HDZ-a 1990, HNP-a i HSS-a podržali Deklaraciju, zbog čega im zahvaljujemo, pokazalo je kako HDZ BiH nije zastupao stavove HNS-a iza kojeg se pokušao skriti, nego svoje. Neka ide njima na čast što su pokazali još jednom tko najviše profitira od izbornih malverzacija i kome je u cilju da se ništa po tom pitanju ne popravi. Uostalom, HRS zbog njih i radi politički pritisak da se već na Izborima 2024. uvede moderna tehnologija na svim biračkim mjestima”, naveli su iz HRS-a.

Iz stranke su dodali kako se mora vratiti povjerenje javnosti u izborni proces dodajući kako je to jedini način promjene ovog društva na bolje. “Nastavit ćemo se boriti za integritet izbornog procesa i uvođenje modernih tehnologija u isti, već na izborima 2024. Čekati Opće izbore 2026 je više nego kasno”, zaključili su.

NAJNOVIJE