UŽIVA U LUKSUZU Procurila snimka vođe Hamasa dok gleda krvavi pohod daleko od bojišnice

Zahvaljujući sponzorstvu Dohe i bogatstvu koje je stekao kao vođa Hamasa, Ismail Haniyeh i njegova djeca danas uživaju u luksuzu dok njihovi sunarodnjaci trpe najgore moguće uvjete života.

Nakon početka Hamasovog napada na Izrael, internetom je počela kružiti snimka koja prikazuje vođu Ismaila Haniyeha kako iz udobnosti svoga elegantnog ureda u Dohi u Kataru promatra događanja i slavi ubojstva Izraelaca. Ubrzo nakon toga The Economist je s njim napravio intervju, a osim neuvjerljivih opravdanja na račun zločina koje je počinio Hamas, spomenut je i njegov poprilično luksuzni život u emigraciji.

Izraelski portal The Times of Israel objavio je veliku analizu u kojoj razotkriva do kojih ramjera seže njegovo bogastvo stečeno dvojbenim metodama.

Njegov uspon u Hamasu poklopio se s njihovom izbornom pobjedom 2006. Kao premijer u Gazi, njegovo je bogatstvo raslo kroz ekonomsku kontrolu i kontrolu uvoza. On i drugi dužnosnici Hamasa oporezivali su trgovinu koja prolazi kroz tunele. Haniyeh je zatim tim novcem kupovao nekretnine u Gazi dok se regija suočava sa divljajućim siromaštvom i ograničenjima zbog izraelsko-egipatske blokade.

U prosincu 2022. saudijska novinska web stranica, Elaph, izvijestila je da je sin Ismaila Haniyeha, Maaz, poznat kao Abu Al-Iqarat, dobio tursku putovnicu, što mu je omogućilo da napusti Gazu, investira u turske nekretnine i živi stilom života daleko drugačijim od onoga koji promovira islamistička stranka njegova oca.

Elaph je također spomenuo da Haniyehina djeca posjeduju generatore i prodaju struju, vrijedan resurs u području s čestim nestašicama struje, iako je dobivaju besplatno.

U srpnju 2022. dokument podijeljen na palestinskim društvenim medijima otkrio je da je Haniyehin sin Hazem, zajedno sa suprugom i dvoje djece, napustio Gazu kako bi se pridružio drugim članovima obitelji Haniya u Turskoj. Ovo otkriće dovelo je do kampanje na društvenim mrežama protiv vodstva Hamasa pod naslovom “Naše ruke su čiste”.

NAJNOVIJE