RAZBIJEN LANAC PROSTITUCIJE U SLOVENIJI Među žrtvama prostitucije građani BiH i Srbije!

Pripadnici slovenske policije posljednjih dana izveli su opsežnu akciju tijekom koje je privedeno 12 osoba koji se terete za brojna kaznena djela, od prostitucije do krijumčarenja migranata i narkotika.

Kako prenose slovenski mediji, članovi ove kriminalne organizacije, njih ukupno 27, koji su optuženi za 113 kaznenih djela, vrbovali su žrtve za prostituciju, a otkrivene su ukupno 43 žrtve, najviše iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ali bilo ih je i iz Dominikanske Republike i Slovenije. One su navodno dovedene u Sloveniju pod izgovorom da će izvoditi masaže, prenose Nezavisne.

Pored prostitucije, ova organizirana grupa bavila se i krijumčarenjem migranata, ali i narkotika.

Kako prenose mediji, istražne radnje protiv ove organizirane grupe započele su još krajem 2021. godine, kada su se policiji javile dvije žrtve prostitucije. Policija je otkrila da je riječ o jednoj većoj, dobro organiziranoj grupi zbog čega je istraga vođena u tajnosti.

Daljim istražnim radnjama, otkriveno je da se ova grupa bavila i švercom narkotika, pa je policija došla do saznanja da se među osumnjičenima nalazi i 44-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji se pored droge, bavio i trgovinom ljudima i vrbovanjem žrtava u lanac prostitucije.

Kada je riječ o krijumčarenju migranata, tu su, navodno, sudjelovala dva državljanina Bosne i Hercegovine.

Inače, glavni vođa ove kriminalne grupe bio je 65-godišnjak iz Ljubljane, a njegova desna ruka bila je 44-godišnja državljanka Slovenije, koja trenutno služi zatvorsku kaznu. Identificirano je još najmanje sedam visokorangiranih pripadnika ove grupe, među kojima, pored državljana Slovenije, ima i državljana BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

NAJNOVIJE