Veličanstveni prizori iz Međugorja, tisuće mladih oko vanjskog oltara

Više desetaka tisuća mladih iz više od 70 zemalja svijeta okupilo se u Međugorju, svjetski poznatom po ukazanju Gospe gdje je u ponedjeljak počeo 33. Međunarodni molitveni festival – Mladifest na kojemu je pročitana poruke pape Franje, a misu na otvaranju predvodio nadbiskup Barcelone, kardinal Juan José Omella, javlja Hina. 

Uz mlade iz BiH, Hrvatske, najbrojnije su skupine iz Italije, Poljske, Mađarske, Španjolske, Njemačke, Austrije, a veliki broj mladih pristigao je iz SAD-a, Francuske, Ukrajine za koju su upućene posebne molitve za mir. 

Digital Foto Video Studio ĐANI

Papin izaslanik za Međugorje, nadbiskup Aldo Cavalli pročitao je pismo koje je papa Franjo uputio mladima pozivajući ih da budu živi svjedoci vjere sljedeći primjer Gospe. 

“Dok ovih dana odmarate u Isusu Kristu sve vas povjeravam Blaženoj Djevici Mariji kako bi po njezinu primjeru mogli uzeti breme nasljedovanja Isusa Krista“, poručio je papa. 

Nadbiskup Cavalli ranije je na konferenciji za novinare s Lourdesom i Fatimom usporedio Međugorje u kojemu katolička Crkva još nije priznala nadnaravnost Gospinih ukazanja. 

“Kvalitativni skok u Međugorju nema apsolutno nikakve veze s nama, to je nešto što isključivo dugujemo Božjoj inicijativi s neba. To je mjesto koje je Bog odabrao kao što je odabrao i druga mjesta, primjerice Lourdes i Fatimu, da bi boravio među nama”, rekao je papin izaslanik za Međugorje. 

Kardinal Omella izrazio je zadovoljstvo što toliko mladih katolika u Europi nemaju strah pokazati se kao kršćani u Europi koja se sekularizira. 

“Ne boje se manifestirati kao kršćani. To je motiv za veliku nadu, zato sam i rekao mladima niste budućnost Crkve ni društva, nego sadašnjost i oni koji će transformirati ovo društvo”, kazao je kardinal Omella. 

U propovijedi na misi je nadbiskup Barcelone pozvao mlade da se odupru brojnim kušnjama, materijalnome te pronađu put u život primjerom Isusa Krista. 

“Iskoristite ovaj jedan da se pomirite s Bogom u ovoj ispovjedaonici svijeta Međugorju”, rekao je kardinal Juan José Omella. 

Tijekom petodnevne manifestacije na Mladifestu mladi sudjeluju u molitvama, procesijama, pobožnostima, svetim misma te slušanju svjedočanstava vršnjaka koji su u životnim iskušenjima.

Ovogodišnji 33. Mladifest održava se pod geslom ”Učite od mene i naći ćete mir”. Očekuje se više od 50.000 mladih tijekom pet dana, objavili su organizatori u Međugorju.

Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje kako se od sredine 1981. godine u tome mjestu šestero vidjelaca ukazuje Gospa. Sveta stolica istraživala je taj fenomen i još nije zauzela službeni stav. U međuvremenu je papa imenovao posebnog izaslanika za Međugorje. 

NAJNOVIJE