VELIKA ZIMSKA OLUJA Najavljen najhladniji Božić u zadnjih 40 godina

Velika zimska oluja koja ovog tjedna zahvaća SAD mogla bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u četiri desetljeća, kažu meteorolozi. Zahlađenje koje se događa “jednom u generaciji” počelo je na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, prije nego što je krenulo na istok i postat će “ciklonska bomba” do petka.

Više od 90 milijuna ljudi je upozoreno na zimske vremenske neprilike u 37 država.

Otprilike 80 posto zemlje iskusit će temperature ispod ništice, uključujući čak i Teksas na jugu.

Arktička eksplozija koju je Weather Channel nazvao zimskom olujom Elliot, mogla bi donijeti najhladniji Božić na srednjem zapadu od kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća, prema prognozama koje prenose američki mediji.

Predviđa se da će čak da će sunčana država Florida iskusiti najhladniji Božić u 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) priopćila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od minus 45 do čak minus 56 Celzija.

Ovakve hladnoće mogu prouzročiti “ozebline za manje od pet minuta ako se ne poduzmu mjere opreza, uz hipotermiju i smrt koje su također moguće zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći”, navodi NWS.

NWS je to nazvao zimskim meteorološkim događajem koji se događa jednom u generaciji, posebice zbog toga što će oluja doseći područje Velikih jezera, gdje se očekuje da će njezin pritisak dosegnuti ekvivalent uragana kategorije treće kategorije.

Guverneri Kentuckyja i Sjeverne Karoline proglasili su već izvanredno stanje. Očekuje se da će snježni uvjeti i zaleđene ceste ovog vikenda uzrokovati prometni kaos.

NAJNOVIJE