Vijeće ministara BiH još bez rješenja za financiranje izbora, OHR upozorava

AutorHina

Vijeće ministra BiH u četvrtak ni u drugom pokušaju nije usvojilo odluku kojom bi se osigurala sredstva za financiranje izbora raspisanih za 2. listopada jer iz Ministarstva financija BiH inzistiraju na tvrdnji kako se to ne može učiniti dok se ne usvoji proračun za 2022.

Na sjednici nije bilo suglasnosti za uvrštavanje na dnevni red rasprave o osiguranju nešto manje od 6,5 milijuna eura iz akumuliranog viška proračunskih prihoda.

Takvo rješenje ranije su predložili iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), no stajalište je Ministarstva financija na čijem je čelu HDZ-ov Vjekoslav Bevanda da je riječ o protuzakonitom prijedlogu te da je potrebno sačekati usvajanje proračuna što je postupak koji može potrajati mjesecima a na to sve oštrije upozoravaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Bevanda je na sjednici Vijeća ministara u četvrtak najavio kako će u narednim danima u raspravu uputiti nacrt proračuna pa bi njegovo usvajanje po hitnom postupku moglo riješiti i problem financiranja izbora.

Veleposlanici pet najutjecajnijih zapadnih država u BiH u srijedu su zajednički uručili notu predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima, izrijekom tražeći da vlada bez ikakvih daljih odgoda osigura novce za izbore iz sredstava koja su sada na raspolaganju odnosno da se ne čeka usvajanje proračuna.

Ured visokog predstavnika (OHR) u četvrtak je objavio svoje pravno tumačenje cijele situacije navodeći kako, protivno Bevandinim tvrdnjama, nema razloga da se bez ikakve odgode ne riješi ovaj problem.

“Ne postoji zapreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu relevantnih propisa niti u smislu raspoloživih sredstava”, stoji u očitovanju OHR-a objavljenom na Twitteru.

Vijeće ministara BiH imalo je zakonsku obvezu osigurati novce do 19. svibnja no taj je rok probijen a rasprave o tome kako osigurati novce traju bez rezultata.

Bevanda se suočio s optužbama iz bošnjačkih i građanskih političkih stranaka te dijela medija u BiH da po nalogu iz HDZ-a namjerno opstruira financiranje izbora s nakanom da se njihova provedba odgodi a u međuvremenu pokuša ishoditi izmjena postojećih izbornih pravila koje pak u vladajućoj hrvatskoj stranci smatraju diskriminirajućima za Hrvate.

AutorHina

NAJNOVIJE