Vlada Kosova izdvojila pet miliona eura pomoći za ogrjev porodicama u potrebi

Vlada Kosova je danas predstavila još jednu ekonomsku mjeru za ublažavanje socio-ekonomskih uticaja energetske krize kroz dodatnu jednokratnu podršku za kupovinu ogrjeva tijekom zime obiteljma koje koriste socijalnu pomoć, javlja Anadolu.

Nove mjere su predstavljene na konferenciji u Vladi, kojoj su sudjelovali općinski direktori Centara za socijalni rad sa cjelog Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti je kazao da je Vlada izdvojila pet milijuna eura za subevencije za kupovinu goriva za obitelji sa socijalnom pomoći s ciljem da što lakše prebrode zimu. Kurti je dodao da će ova mera biti realizirana zajedno sa Europskom unijom.

Naši građani znaju da u suočavanju s poteškoćama nikada neće biti sami ili usmaljeni. Mi jesmo i ostaćemo Vlada koja vodi, podržava i ne ostavlja nikog iza”, kazao je Kurti.

Ministar financija Hekuran Murati je kazao da za ovu subvenciju nije potrebno prijavljivanje, zato što su obitelji korisnici socijalne pomoći već registrirane i novac će im biti uplaćen direktno na bankovne račune, piše AA.

“Svaka obitelj će dobiti po 120 eura, što je jednako dva kubna metra drva u skladu sa aktualnim cjenama na tržištu, dok će svakom članu obitelji, počevši od glave obitelji, biti dodeljeno još po 30 eura”, kazao je Murati.

Murati je naveo da trenutno oko 21 tisuća obitelji sa 81 tisućom članova prima socijalnu pomoć.

Šef odeljenja za suradnju Kancelarije Europske unije na Kosovu Johannes Madsen Stenbaek je podsjetio da je EU izdvojila paket vrijedan 75 miliona eura kako bi kosovski građani lakše prebrodili energetsku krizu. Dodao je da je tim sredstvima finasirano više različitih mjera, kao što su subvencije za građane koji štede struju, za izolaciju kuća, kupovinu aparata za grijanje koji štede struju i druge. Stenbaek je kazao da očekuje da će biti nastavljena odlična suradnja sa Vladom Kosova u energetskom sektoru i reformama implementacije investicija.

NAJNOVIJE