VLAST BEZ SDA Izetbegovićevu glavu iznad vode drži jedino Komšić

Čelnici osam političkih stranaka iz BiH, koje su do sada bile u oporbi, postigli su sporazum o uspostavi koalicije koja bi trebala biti dio nove vlasti u Bosni i Hercegovini

Istodobno je jedan od čelnika upozorio kako Željko Komšić na terenu radi “prljavi posao” kojim pokušava spasiti Stranku demokratske akcije (SDA) od odlaska u oporbu.

Okosnicu bloka oporbenih stranaka bošnjačke i građanske orijentacije čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS), koje su i prije izbora načelno dogovorile koaliranje, a sada su im se pridružili Stranka za BiH (SBiH), Pokret za nove generacije (NiP), Partija demokratske akcije (PDA), Narodni europski savez (NES) i lista gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

U BiH još broje glasove s izbora, oporba u Republici Srpskoj tvrdi da su krađe dokazane
Predstavnici tih stranaka su u srijedu postigli suglasnost o sadržaju dokumenta o programskoj suradnji koji bi uskoro trebao biti potpisan, potvrdila je na društvenim mrežama središnjica SDP-a.

Potpisivanjem bi se obvezali na zajedničku uspostavu parlamentarne većine na svim razinama vlasti, zajedničko predlaganje predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH te na jedinstveni nastup u pregovorima s drugim potencijalnim partnerima u vlasti.

Dio sporazuma je i izrada zajedničkih smjernica za djelovanje izvršne vlasti u mandatu do 2026. godine.

Sporazum je načelno otvoren i za Demokratsku frontu (DF), na čijem je čelu Željko Komšić, iako je ta stranka do sada bila čvrsti saveznik Stranke demokratske akcije (SDA).

Oporbena “osmorka” okuplja veći broj zastupnika od SDA

Čelnik NiP-a Elmedin Konaković sugerirao je kako to ipak nije dobra ideja, jer je jasno da je savezništvo Komšića i SDA i dalje čvrsto te da on najveću bošnjačku stranku pokušava zadržati na vlasti.

“Imam dokaze sa terena po kojima predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić radi taj prljavi posao za SDA”, kazao je Konaković za javni servis BHRT.

Pojasnio je kako Komšić izravno ili preko posrednika pokušava uvjeriti predstavnike drugih stranaka da pristanu na taj koncept u zamjenu za sudjelovanje u vlasti na različitim razinama.

SDA je na izborima provedenim 2. listopada pojedinačno dobila najviše glasova bošnjačkih birača u utrci za mandate u parlamentima države i Federacije BiH, no oporbena “osmorka” ipak može okupiti veći broj zastupnika i time istisnuti SDA iz vlasti s obzirom da ta stranka može računati samo na savez s Komšićem.

I jedan i drugi blok ipak su prihvatili činjenicu kako je HDZ BiH nezaobilazan partner u uspostavi nove vlasti kako na državnoj, tako i na entitetskoj razini.

Konaković je ocijenio kako je dominaciji HDZ-a u svim dijelovima BiH gdje su Hrvati doprinio upravo DF zajedno sa SDA namećući Hrvatima Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Napravili su od HDZ-a potpuno nezaobilazan politički faktor koji ima kontrolu svih političkih procesa, u skoro svim županijama gdje su se kandidirali”, kazao je Konaković.

Konkretnih pregovora s HDZ-om, kako je pojasnio, još nije bilo ali očekuje da će ovog tjedna biti utvrđen njihov početak.

Mogući partneri iz Republike Srpske na državnoj razini su i dalje Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ali i oporbene Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP).

Dodikova stranka ima plan da svoju razmjernu većinu mandata u Zastupničkom domu parlamenta BiH među strankama iz RS pokuša pojačati apsolutnom većinom mandata i u Domu naroda, odnosno preuzimanjem četiri od pet zastupničkih mjesta u klubu Srba. Ukoliko pak oporba dobije bar dva mandata u tom klubu mogla bi biti partner u vlasti umjesto SNSD-a. O raspodjeli tih mandata odlučuje Narodna skupština RS, dok u slučaju Federacije BiH zastupnike u klubovima Hrvata i Bošnjaka državnog Doma naroda delegiraju skupštine deset županija.

NAJNOVIJE