VOJNI ANALITIČAR MARINKO OGOREC Tenzije u Izraelu i Gazi, teroristički napadi u Iranu, i upozorenje Ukrajini!

AutorN1

Vojni analitičar Marinko Ogorec u Novom danu je s Mašenkom Vukadinović razgovarao o stanju na svjetskim bojišnicama, onima na kojima se trenutno odvijaju najteže bitke – u Ukrajini i u Pojasu Gaze.

Komentirajući najnovije informacije o prijedlogu izraelskog ministra obrane da nakon rata Izrael u potpunosti preuzme kontrolu nad Pojasom GazeMarinko Ogorec je rekao:

“Prvo moramo sačekati da se završi rat. Tad će se nametati drugačije opcije. Ovo što Izrael predlaže definitivno ne bi odgovaralo Palestincima. Kako bi moglo doći do kompromisa, mislim da će to biti ipak sigurnija opcija neka. Prvo treba završiti rat, a hoće li onda Izrael kontrolirati cijeli Pojas Gaze ili će biti lokalna samouprava, vidjet ćemo.”

Ogorec kaže da se rat može otegnuti premda je Izrael spominjao nekoliko mjeseci još za ostvarenje ciljeva. “Vjerojatno se može i otegnuti. Vidjet ćemo kako će se riješiti situacija vezana za Hezbolah, kako će oni reagirati nakon likvidacije Hamasovog ključne veze s Hezbolahom, hoće li biti dodatnih eskalacija, vidjet ćemo. Netanyahu je u interesu da se oduži što je moguće više”, rekao je.

Islamska država preuzela je odgovornost za dvije eksplozije u kojima je ubijeno više od 80 ljudi, a ranjeni deseci na ceremoniji u Iranu u znak sjećanja na zapovjednika Kasema Solejmanija kojega su ubili Amerikanci u zračnom napadu 2020. godine. Komentirajući kako to može utjecati na šire susjedstvo ili globalnu situaciju, Ogorec je rekao:

Situacija ne pridonosi rješenju problema na Bliskom istoku, tenzije se tako samo dodatno proširuju. Da ISIL preuzima odgovornost za terorističke napade u Iranu je čudna situacija, istovremeno poziva na suprotstavljanje Židovima i kršćanima. Što će biti, tek ćemo vidjeti. Da je Izrael vjerovnik tih terorističkih napada, to bi značilo ozbiljnu eskalaciju na Bliskom istoku. Hoće li sad Iran ovo usmjeriti na traženje stvarnog krivca, vidimo da je ISIL preuzeo odgovornost, hoće li se Iran okrenuti protiv ISIL-a, vidjet ćemo.”

Unatoč svemu, Ogorec je rezerviran oko izravnog rata Izraela i Irana: “Ne znam kako bi mogao izgledati taj neposredni sukob Izraela i Irana jer ne graniče. Ako bi došlo do direktnog sukoba, onda bi se uvukle i susjedne države, proširilo bi se na prostor cijelog Bliskog istoka, ne bih volio ni pomisliti kako bi to mogao završiti.”

Ističe da SAD ostaje čvrsti i nepodijeljeni saveznik Izraela čime su se svrstali na jednu stranu, a tako ih i percipiraju. Napominje također da je važnija tiha diplomacija koja radi svoj posao. Izgledno je da će ovaj sukob u Gazi trajati neko vrijeme, neće završiti drugačije nego pobjedom Izraela, a kako će se sve razvijati nakon toga, vidjet ćemo.”

“Ukrajina ne može dugo izdržati…”

Ogorec se potom dotaknuo ukrajinskog ratišta. Kaže da je na terenu status quo i da na bojištu nema većih pomaka što je razumljivo zbog godišnjeg doba i velike količine blata. Dodaje da je za očekivati da će ostati tako neko vrijeme.

“Što se tiče odnosa Ukrajina – Rusija, Ukrajina nije u dobroj poziciji. Bez značajnije pomoći Zapada i SAD-a Ukrajina ne može dugo izdržati u sukobu s Rusijom. Vidimo da ima tenzija i oko isporuke pomoći, nastavka pružanja pomoći. Mislim da sadašnje percepcije nisu baš na strani Ukrajine”, rekao je Ogorec i dodao da se ni s donacijom F16 Ukrajini neće ništa puno promijeniti.

Govoreći o oružju, Ogorec je rekao da je rat u Ukrajini rat materijala:

“U ratu uvijek profitiraju proizvođači oružja, pogotovo kao u ovom ratu u Ukrajini koji je rat materijala i pobijedit će strana koja će imati više resursa. Opet se pokazuje da pobjeđuje kvantiteta u odnosu na kvalitetu. Neki sustavi koje je dobila Ukrajina su jako dobri i učinkoviti, no neki su se pokazali slabijima nego se očekivalo. Rat je jedina prava provjera učinkovitosti nekih sustava.”

Na kraju je rekao da je svaki rat poseban i da se rat u Ukrajini ne može usporediti Domovinskim ratom. Naš rat je bio rat motivacije, borbenih načela itd, dok se u Ukrajini vodi prvenstveno rat materijala. “Ako presuši pomoć Zapada, neće ni Ukrajina dugo izdržati”, zaključio je.

AutorN1

NAJNOVIJE