VREMEPLOV Kolumbo otkrio otok Trinidad

Dana 31. srpnja 1498. Kristofor Kolumbo dospio je prvi put do otoka Trinidada, jednog od najvećih i najjužnijih među karipskim otocima. Riječ Trinidad na španjolskom jeziku označava Trojstvo, pri čemu se misli na Sveto Trojstvo, izvanredno važno u kršćanstvu. Otok Trinidad ima površinu od 4.748 četvornih kilometara, što ga čini većim od Istre.

Trinidad se nalazi u tolikoj blizini kontinentalnog kopna Južne Amerike da je od obale Venezuele udaljen samo oko 11 kilometara. Otokom su kao kolonijom vladali Španjolci sve do 1797. godine, a zatim je došao u sastav britanskog kolonijalnog imperija. Godine 1962. nastala je nezavisna država Trinidad i Tobago, u koju je ušao i susjedni otok Tobago, znatno manji od Trinidada (Tobago ima površinu od oko 300 četvornih kilometara.

Za državu Trinidad i Tobago karakterističan je visok udio stanovništva indijskog podrijetla. Naime, potomci Indijaca čine čak oko 37,6 % stanovnika Trinidada i Tobaga, po čemu su razmjerno najzastupljeniji (na drugom su mjestu stanovnici afričkog podrijetla, s udjelom od oko 36,3 %). Zanimljivo je i to da hinduisti čine u vjerskom pogledu čak 18 % stanovništva države Trinidad i Tobago, no većinska je religija ondje ipak kršćanstvo s oko 57 % stanovnika.

NAJNOVIJE