Vrtoglavi skok cijena u Njemačkoj, posebno mesnih i mliječnih proizvoda

Od ponedjeljka je poskupjelo gotovo preko 50 proizvoda u njemačkim supermarketima. Primjerice, quark od jagoda robne marke Milsani tvrtke Aldi Süd. Kupci su za taj proizvod prošlu srijedu morali platiti 99 centi, ali sada je cijena 1,49 eura za isto pakiranje. To čini skok cijene od 50 centi i nevjerojatnih 50 posto, piše iseljenički magazin Fenix

Pored toga, pola kilograma quarka prvi put košta 1,39 eura. To je povećanje cijene od 40 centi. Quark nikad nije bio tako skup!

Dvostruko više

Manje pakiranje nemasnog quarka (250 grama) sada košta dvostruko više. Quark sada košta 70 centi umjesto 36 centi. Prema istraživanju koje je proveo FOCUS Online, ovo je drugo značajno povećanje cijena quark proizvoda unutar mjesec dana. Prema informacijama FOCUS Online-a, u rashladnom pultu poskupjelo je gotovo 20 proizvoda. Krem jogurt na grčki način “Ja” marke sada u Reweu košta 2,19 eura. Cijena je početkom prošlog tjedna bila 1,99 €. Skok cijene je za 20 centi.

U Lidlu voćni quark “Linesse” (primjerice sorta “Trešnja”) sada košta 1,49 eura. Prošli tjedan cijena je još bila 1,19 eura. Jogurt “Ja” marke Rewe više nije dostupan za 49 centi, već za 65 centi. To je povećanje cijene od 16 centi u samo četiri tjedna. Skyr iz Aldijevog brenda “Milsani” više ne košta 1,19 eura, već 1,69 eura. Skok od 50 centi. Kobasica “Mein Bayern” košta više u Edeki. Cijena je skočila sa 1,99 eura na 2,29 eura. To je više za 30 centi! Voćni jogurt poskupio je 6 centi. Edeka (Gut & Günstig“), Rewe (“Ja”), Aldi Nord (“Milsani”) i Norma (“Landfein”) svi su porasli sa 29 centi na 35 centi. Džemovi su skuplji za deset centi, brendirani proizvodi do 30 centi. Kukuruzne pahuljice 30 centi skuplje, a brendirane do 60 centi. Prašak za pecivo: 9 centi skuplji, masline: skuplje do 40 centi.

Cijene mesa vrtoglavo rastu

Udvostručena je i cijena kiflica od mljevenog mesa “Jack‘s Farm” u Aldi Nordu. Pakiranje u vrećici od kilograma više ne košta 5,99 eura, već 9,99 eura. Povećanje od gotovo 70 posto.

Uglavnom, meso je poskupjelo u svim lancima supermarketa i diskontnim lancima. Za kilogram mljevenog mesa (miješanog) osnovne cijene se kreću od 12 eura do ponekad 22 eura. Odresci su dostupni od 4,44 eura naviše (npr. Rewe, uzgojna klasa 2, oko 450 grama).

Cijena kave raste

Instant kava je u ponedjeljak poskupjela. U Aldi Süd je odgovarajući proizvod njihove marke “Amarory” prije samo deset dana koštao 3,99 eura, a sada je 4,29 eura. Rewe, Aldi Nord, Lidl i Netto Marken-Discount također su povećali proizvod od kave za 30 centi. Pakiranja od 500 grama sada u cijelosti koštaju više od četiri eura. Cijene u supermarketima vrtoglavo rastu, ali i namještaj, odjeća, obuća i druga roba široke potrošnje također postaju skuplji.

NAJNOVIJE