Preminuo je papa Benedikt, Vatikan se priprema za sprovod

Preminuo je umirovljeni papa Benedikt, koji je 2005. naslijedio papu Ivana Pavla II. Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se na Božic, a papa Franjo je tada pozvao na molitvu. Vatikan se priprema za sprovod.

Kad je 1417. umro papa Grgur XII., posljednji papa prije Benedikta XVI. koji je odstupio s dužnosti, njegov sprovod održao se daleko od svijeta.

Grgur je odstupio dvije godine ranije, 1415., provevši ostatak života daleko od javnosti, stotinama kilometara od Rima. Pokopan je u tišini u Recanatiju, gradiću u blizini Ancone.

No Benediktov sprovod bit će znatno drugačiji od onog Grgura XII.

Vatikan ima pomno razrađene ceremonije za odlazak pape na vlasti, no nije poznato kakav je ritual za bivšeg papu, piše Hina.

Nakon smrti Benedikta, Vatikan će barem djelomično pisati nove protokole, a oni bi mogli biti predložak za ostale pape koji odluče ne vladati do kraja života, što bi, prema nekim vatikanskim izvorima, mogao biti i aktualni papa Franjo.

Za smrt pape na vlasti postoji 30 stranica dug dokument imena „Universi Dominici Gregis“, latinski za „Pastir cijelog stada Gospodnjeg“, te „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, odnosno „Pogrebni obredi za rimskog papu“, misal na više od 400 stranica kojim su određeni liturgija, glazba i molitve.

Prema tim pravilima papin sprovod treba se održati između četiri i šest dana nakon njegove smrti, u sklopu devet dana razdoblja žalosti poznatih pod imenom Novendiale.

Vatikanski dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni razgovarati o takvim pitanjima, rekli su da će scenarij za Benediktovu smrt ovisiti o dva ključna elementa: O tome je li on sam ostavio bilo kakve upute te o odlukama pape Franje.

Franjo je često hvalio svog prethodnika kao velikog papu koji je imao hrabrosti podnijeti ostavku pa vjerojatno Benediktu želi prirediti što svečaniji ispraćaj.

Posljednji papa koji je umro, Ivan Pavao II., pokopan je 8. travnja 2005., šest dana nakon smrti. Njegovo je tijelo najprije položeno u Dvoranu klementina, za osoblje Vatikana, a zatim je premješteno u Baziliku svetog Petra, za javnost.

Nekoliko milijuna ljudi satima je čekalo u redu kako bi ga vidjelo, što je vjerojatno bio najveći događaj u povijesti Vatikana.

Poljski papa prvo je pokopan u kriptama ispod Bazilike svetog Petra pa je 2011. premješten u kapelu na glavnoj razini te najveće crkve kršćanskog svijeta.

Mnogi će htjeti odati počast i njemačkom papi koji je 2005. naslijedio Ivana Pavla II., a odstupio 2013. godine tako da će i njegovo tijelo vjerojatno biti izloženo.

Godine 2020. Benediktov ovlašteni biograf Peter Seewald rekao je bavarskim novinama Passauer Neue Presse da je papa emeritus pripremio duhovnu oporuku u kojoj je navedeno da želi biti pokopan u istoj kripti u kojoj je Ivan Pavao II.

Benedikt je, tada još kao kardinal Joseph Ratzinger, predvodio sprovod Ivana Pavla 2005. na Trgu svetog Petra, a očekuje se da će njegov predvoditi Franjo.

NAJNOVIJE