ZAGRIJAVAMO SE Svijet prelazi na čistu energiju, ali i dalje nedovoljno brzo

Svijet proživljava “nezaustavljive” promjene prema obnovljivim izvorima energije, no smanjenje upotrebe fosilnih goriva ne odvija se dovoljno brzo, ističe se u novom izvješću.

Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency – IEA), vodeća globalna energetska institucija, predviđa kako će obnovljivi izvori energije do 2030. godine osiguravati polovicu svjetske električne energije. Međutim, upozorava se da su emisije i dalje previsoke za sprječavanje porasta temperatura iznad ključne granice od 1,5°C.

Izvješće također ističe nužnost smanjenja ulaganja u fosilna goriva za polovicu.

Izvješće agencije sa sjedištem u Parizu, objavljeno u utorak, nije bilo potpuno pesimistično. Pozitivno je ocijenjen značajan napredak koji su zemlje ostvarile u proširenju obnovljive energije te podršci potrošačima u prelasku na električna vozila i toplinske pumpe, umjesto na plinske bojlere, javlja BBC.

Rast čiste energije i tehnologija ocijenjen je “impresivnim”. U 2020. godini, jedan od 25 prodanih automobila bio je električni, dok se taj broj samo tri godine kasnije povećao na jedan od pet.

“Prijelaz na čistu energiju odvija se diljem svijeta i on je nezaustavljiv. Nije pitanje ‘hoće li se dogoditi’, već ‘koliko brzo’ – i što prije, to bolje za sve nas,” izjavio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, Fatih Birol.

“Uloga nafte i plina u budućnosti”


Izvješće priznaje da će nafta i plin i dalje igrati ulogu u svjetskom gospodarstvu, ali ističe da je održavanje ulaganja “neophodno”, iako su trenutne razine financiranja dvostruko veće nego što bi trebale biti.

“Vlade, tvrtke i investitori trebaju podržavati prijelaz na čistu energiju umjesto da ga ometaju,” naglasio je g. Birol.

Dodatno, izvješće kritizira odluke vlade Velike Britanije i drugih vlada o otvaranju novih naftnih polja. Fatih Birol dodaje da “tvrdnje da su nafta i plin sigurni ili pouzdani izbori za energetsku i klimatsku budućnost svijeta izgledaju slabije nego ikad.”

“Globalni porast temperature i budući izazovi”


Naša svjetska ovisnost o fosilnim gorivima znači da smo još uvijek na putu suočavanja s globalnim porastom prosječne temperature od 2,4°C do 2100. godine, u suprotnosti s ciljevima postavljenim 2015. godine.

Svjetski lideri sastat će se u Dubaiju krajem studenoga na COP28, UN-ovom samitu o klimi, s nadama u daljnje obveze za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući potencijalni dogovor o ukidanju “nekontroliranih” fosilnih goriva. Ovaj korak odnosi se na tehnologije koje još nisu dostupne u velikim razmjerima, a koje bi mogle značajno smanjiti emisije nastale sagorijevanjem fosilnih goriva.

IEA također izražava zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku, upozoravajući na dodatnu nesigurnost koja se nadovezuje na već nestabilno globalno gospodarstvo. Bliskoistočne zemlje, poput Irana i Saudijske Arabije, imaju 67% svjetskih rezervi nafte, što ukazuje na potrebu za promišljenim i održivim pristupom energetskoj tranziciji.

NAJNOVIJE