ŽALBENI POSTUPAK Naručili su respiratore od poduzeća za maline i sve bi ponovili da mogu

AutorN1

“Da danas bude slična situacija sve bih isto uradio, i donio istu odluku”, riječi su Fahrudina Solaka na ročištu pred Apelacijskim vijećem, u žalbenom postupku na prvostupanjsku presudu. Ovom presudom zbog više kaznenih djela prilikom nabave 100 tzv. malina respiratora osuđeni su Fadil Novalić na 4 godine, Fahrudin Solak na 6, Fikret Hodžić na 5 godina, dok je Jelka Miličević oslobođena.

Solak je dodao kako se zanemaruje vrijeme u kojem si respiratori nabavljeni, te da su naručeni i isporučeni respiratori koji su nadležne institucije i tražile.

Tužitelj Džermin Pašić, obrazlažući žalbu Tužiteljstva BiH, ukazao je na propust Prvostupanjskog vijeća da provede dokaz vještačenja e-portala Vlade FBiH, zbog čega je proizašao, kako kaže, pogrešan zaključak da Jelka Miličević nije bila upoznata o nabavi 100 respiratora.

Odvjetnica Miličević, Senka Nožica, kazala je kako se sve događalo u atmosferi linča, te da nijedan vještak nije smio pristati na vještačenje.

Vasvija Vidović, odvjetnica Fadila Novalića, ponovila je kako je posrijedi bila haranga na optužene, koja je utjecala i na ishod provostupanjske presude. Tuzitelj Pasić je odgovorio kako je zapravo prava haranga vođena protiv tužitelja i sudaca.

Odvjetnica Mirna Avdagić, čiji je branjenik Fahrudin Solak, tvrdi kako je Hodžić osuđen za kaznena djela koja čak nisu bila ni navedena i opisana u optužnici.

Obrana je cijelo vrijeme tvrdila kako je prvostupanjskom presudom prekoračena optužnica, da su pogrešno protumačene činjenice, dok Tužiteljstvo navodi da pojedini dokazi poput anonimnog pisma anesteziologa KCUS-a nisu provedeni, zbog odbijanja prvostupanjskog vijeća. Obrana odluku Apelacijskog vijeća očekuje do kraja godine.

AutorN1

NAJNOVIJE